IMG_3664

טראמפ מציע למיליוני עובדי ממשל פיצויי ענק בתמורה להתפטרות

הבית הלבן פרסם השבוע תוכנית שאפתנית לצמצום כוח האדם הפדרלי, במסגרתה הוצעה חבילת פיצויים בגובה שמונה חודשי שכר למיליוני עובדי מדינה שיבחרו להתפטר מרצונם. המהלך, שמטרתו לצמצם את הוצאות הממשלה ולהגביר את היעילות התפעולית, עשוי לשנות באופן משמעותי את מבנה המגזר הציבורי ואת שוק העבודה האמריקאי.

האימייל שנשלח לעובדי הממשל מפרט כי מי שיסכימו לעזוב עד ה-6 בפברואר יקבלו תשלומי שכר והטבות עד סוף ספטמבר. לפי ההערכות, הממשל מצפה לכ-200,000 נרשמים לתוכנית – כ-10% מכלל עובדי המדינה. גורמים בבית הלבן ציינו כי אם התחזיות יתממשו, התוכנית עשויה לחסוך לממשלה כ-100 מיליארד דולר.

לא כל המשרות נכללות בתוכנית. על פי ההודעה, עובדי הדואר, הצבא, רשויות ההגירה וגופי ביטחון לאומי אינם זכאים להצעה. במקביל, ההנהלה הזהירה כי מי שיבחרו להישאר אינם יכולים להיות בטוחים במעמדם. “איננו יכולים להבטיח את יציבות התפקיד שלכם, אך אם יתקבלו החלטות ארגוניות נוספות, נפעל מולכם בכבוד,” נכתב באימייל שנשלח מטעם משרד ניהול כוח האדם (OPM), האחראי על כוח העבודה הפדרלי.

מאז תחילת כהונתו, טראמפ מקדם מדיניות כלכלית שמטרתה לצמצם את המגזר הציבורי, להפחית רגולציות ולצמצם את התלות הממשלתית בשירותים שלא נתפסים כחיוניים. הוא אף הקים צוות ייעוץ לצמצום הוצאות המדינה, בראשות אילון מאסק והיזם ויווק ראמסוואמי. ראמסוואמי אמנם עזב את הצוות, אך הבית הלבן ממשיך לקדם מדיניות אגרסיבית לרפורמות במבנה כוח האדם הממשלתי.

מדיניות זו מצטרפת להחלטתו לחייב את כל עובדי הממשל ששירתו מרחוק מאז מגפת הקורונה לחזור למשרדים באופן מלא, ללא אפשרות לעבודה היברידית. סטיבן מילר, יועץ בכיר בבית הלבן, הצדיק את ההחלטה וטען כי “כוח העבודה הפדרלי נשלט ברובו על ידי גורמים שמאלניים, ולנשיא טראמפ יש אחריות להחזיר את השליטה בממשלה לידי העם.”

ההשלכות הכלכליות של מהלך זה עשויות להיות נרחבות. מצד אחד, צמצום כוח האדם הפדרלי עשוי להפחית את ההוצאה התקציבית ולתמוך בירידה בגירעון הממשלתי. מצד שני, אלפי עובדים בעלי שכר יציב וביטחון תעסוקתי עלולים למצוא את עצמם מחוץ למערכת, דבר שיכול להוביל לגידול באבטלה בטווח הקצר ולהשפיע על כוח הקנייה של משקי הבית.

בתוך כך, הבית הלבן הודיע גם על השעיית מענקים והלוואות פדרליות עד להודעה חדשה, מהלך שעורר סערה פוליטית ומשפטית. צו זה, שהיה אמור להיכנס לתוקף השבוע, הושהה זמנית על ידי שופט מחוזי עד יום שני הקרוב, לאחר לחצים מצד הדמוקרטים שהביעו דאגה מהשלכותיו.

המהלך של טראמפ לצמצום כוח האדם הפדרלי מסמן תפנית דרמטית בהתנהלות הממשל האמריקאי. השאלה הגדולה היא כיצד הוא ישפיע על המשק, על השירותים הציבוריים ועל יציבות התעסוקה בארה”ב, רגע לפני בחירות אמצע הכהונה הקרובות.

Scroll to Top