ה-F47. צילום: בואינג
ה-F47. צילום: בואינג

האמריקאים שולפים קלף חדש: מטוס הקרב המתקדם בעולם

בואינג זכתה בחוזה פיתוח של עשרות מיליארדי דולרים לפיתוח ה-F-47, מטוס הקרב מהדור השישי שיפעל בזירה האסייתית ויתמודד עם האיום הסיני

במהלך דרמטי, בואינג גברה על לוקהיד מרטין וזכתה במכרז של משרד ההגנה האמריקני לפיתוח הדור הבא של מטוסי הקרב – ה-F-47. מדובר בפרויקט מהפכני בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, שמעמיד את בואינג בראש מהפכת הדור השישי של מטוסי הקרב.

ה-F-47 מוגדר כמטוס הקרב המערבי הראשון מדור שישי – חמקני יותר, מהיר יותר ובעל טווח ארוך במיוחד, עם תג מחיר שובר שיאים של כ-300 מיליון דולר ליחידה – פי ארבעה ממחירו של F-35.

לפי הפנטגון, המטוס פותח מראש למערכה העתידית באסיה ובפאסיפיק, מול איומים מצד סין. בניגוד לדורות קודמים של מטוסים אמריקניים שהתמקדו בזירה האירופית וברוסיה, ה-F-47 מתוכנן להתמודד עם מרחבים עצומים ואיומים מתקדמים יותר, וישלב פעולה הדוקה עם מל״טים בשדה הקרב.

במהלך הצגת המטוס בבית הלבן, הנשיא דונלד טראמפ הגדיר אותו כ״מטוס הקרב הקטלני והמתקדם ביותר שפותח אי פעם״, לדבריו, ״אף מטוס שנבנה עד היום לא מתקרב ליכולות שלו מבחינת מהירות, תמרון ונשיאת חימוש״.

הפרויקט מבוסס על תכנית NGAD (Next Generation Air Dominance), שהחלה לפני עשור ונוהלה תחת מעטה כבד של סודיות. חיל האוויר האמריקני כבר ביצע ניסויים ראשוניים בטכנולוגיות הליבה של המטוס, שמיועד לפעול עם חיישנים ומערכות בינה מלאכותית פורצות דרך. המטוס צפוי להגיע למהירות של עד מאך 3 ולשאת חימוש בתאי נשק פנימיים כדי לשמור על חמקנות מרבית.

למרות הביצועים המרשימים, סיכוי נמוך שה-F-47 ינחת בקרוב בבסיסי חיל האוויר הישראלי. כמו קודמו, ה-F-22, האמריקנים שומרים אותו כרגע לשימוש בלעדי של חיל האוויר האמריקני. בנוסף, עלותו הגבוהה מציבה בפני חיל האוויר הישראלי דילמה תקציבית משמעותית – שכן מטוס אחד כזה שווה לכעשירית מהסיוע הביטחוני השנתי שישראל מקבלת מארה”ב.

לצד המירוץ החימושי, השאלה שנשאלת גם בישראל היא האם התעשיות הביטחוניות המקומיות ייקחו חלק בפרויקט. אלביט מערכות ותעשייה אווירית משתתפות כיום בייצור רכיבים מרכזיים ל-F-35, אולם בשל הסודיות והרגולציה המחמירה של הפרויקט החדש, נראה כי ההשתתפות של ספקים זרים תוגבל משמעותית.

ה-F-47 הוא תגובה ישירה למטוס הקרב החדש שסין חשפה לאחרונה, כחלק מהמאבק הגלובלי על העליונות האווירית בעידן שבו המרחב האווירי של מזרח אסיה הופך לזירה המרכזית של תחרות בין-מעצמתית.

Scroll to Top