ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (שלישי) את הארכת מס הקנייה על רכבים חשמליים בגובה 45% למשך שנה נוספת, לאחר שהמס הועלה בתחילת 2025 מ-35% ל-45%. במקביל, נקבע כי מס הקנייה על רכבים חשמליים מסחריים יעמוד על 35% למשך שנתיים. ההחלטה מספקת ודאות זמנית לשוק הרכב, אך היעדר מדיניות ברורה לטווח הארוך מעורר דאגה בקרב היבואנים.
החלטת ועדת הכספים מגיעה ברגע האחרון, שכן הצו הקודם אמור היה לפקוע בעוד יומיים. ללא הארכתו, מס הקנייה על רכבים חשמליים היה עולה באופן אוטומטי ל-83%, מהלך שהיה פוגע קשות בשוק. בעקבות הסכמות בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ לוועדת הכספים, השר יחתום על הצו החדש, שיבטיח ששיעור המס יישאר 45% לפחות עד מרץ 2026.
למרות שהארכת הצו מעניקה יציבות מסוימת לשנה הקרובה, היעדר תוכנית מיסוי ברורה לשנים הבאות מקשה על יבואני הרכב לתכנן אסטרטגיה ארוכת טווח.
ליבואני הרכב וליצרניות הרכב יש צורך בהבהרות באשר למיסוי בשנת 2026 ואילך, על מנת שיוכלו לתכנן כמויות ייבוא, מחירים ותחזיות מכירה. חוסר הוודאות המתמשך בנוגע למדיניות הממשלתית מקשה על השוק ומעורר חשש מפני תנודתיות במחירי הרכב בעתיד.
מס הקנייה על רכבים חשמליים עמד על 35% עד סוף 2024, אך החל מינואר 2025 הועלה ל-45%. במקביל, צומצמה גם הטבת המס שניתנה לרכבים שאינם חשמליים במסגרת ה”ציון הירוק” – מנגנון המדרג רכבים לפי רמת פליטת מזהמים. מטרת השינויים היא להפחית את הגירעון שנוצר כתוצאה מהקלות המס שניתנו בשנים האחרונות, אך העלאת המיסוי עשויה לפגוע בצמיחה של שוק הרכב החשמלי בישראל.
כעת, השוק ממתין לראות האם הממשלה תציג תוכנית לטווח הארוך, או שהחלטות עתידיות ימשיכו להתקבל באופן נקודתי, מה שעלול להקשות על השחקנים בענף ולהכביד על הצרכנים.