בני ברק כמרקחה: החקירה חושפת מנגנון שיטתי של מתן היתרים לא חוקיים לעבירות בנייה חמורות בעיר החרדית • חשד לפגיעה בתוואי המטרו ומחדלים חמורים נוספים
הרשות לאכיפה במקרקעין פרסמה היום (שלישי) המלצה חריגה ודרמטית: להגיש כתבי אישום נגד שורת בכירים לשעבר בעיריית בני ברק, בהם מהנדסי העיר לשעבר, אדריכלית העיר לשעבר, מנהל אגף הרישוי והפיקוח לשעבר, ואחרים – זאת בעקבות חשדות חמורים לעבירות בנייה, השתלטות על קרקעות ציבוריות ופגיעה בתוואי המטרו.
על פי ממצאי החקירה שנמשכה חודשים ארוכים, מדובר ב״מנגנון שיטתי ומאורגן של מתן אישורים והיתרים שלא כדין לעבירות תכנון ובנייה, תוך מסירת מידע כוזב לוועדה המקומית״, כך נמסר מהרשות. ״נמצאה תשתית ראייתית לעבירות חמורות שבוצעו על ידי בכירים בעירייה״.
עוד נמסר כי הממצאים מצביעים על הלבנת עבירות בנייה והעלמת עין שיטתית מהתרחשותן – תופעה שפגעה, בין היתר, בפרויקט הלאומי להקמת המטרו בגוש דן.
לצד החקירה הפלילית, הרשות החריפה בתקופה האחרונה את פעולות האכיפה בשטח העיר, מה שהוביל גם לפינויים והריסות של מבנים ובתי כנסת שפעלו ללא היתר. בחודשים האחרונים פונו מספר בתי כנסת מרכזיים בעיר, כאשר המתפללים נאלצו להוציא את ספרי התורה רגעים לפני שהדחפורים החלו בעבודות ההריסה.
כזכור, בעקבות ההריסות החריגות, פרסמו רבני בני ברק מכתב חריף, בו התריעו מפני ״גזירה נוראה להשמיד ולהרוס עשרות בתי כנסת ומוסדות חינוך בשכונת נחלת סירוקה בקרית הרצוג״. הרבנים כתבו כי מדובר במבנים שהוקמו על רקע מחסור חמור במבני ציבור לציבור החרדי, וכי מדובר בניסיון ״לעקור את קריתנו הקדושה מעל פני האדמה״.
במהלך החקירה עלה כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בבני ברק סבלה מליקויים מערכתיים, בהם היעדר מהנדס עיר במשרה מלאה עד לאחרונה, פעילות של אדריכלית העיר כפרילנסרית והיעדר ייעוץ משפטי פנימי.
בדו”חות מבקר המדינה שהוצגו לרשות במהלך החקירה צוין, כי הוועדה המקומית לא פעלה כנדרש מול עבירות בנייה חמורות, השתהתה באכיפה ואף אישרה תוכניות בניגוד לחוק – מצב שהביא להמשך פריצות דרך בנייה בלתי חוקית בעיר ולפגיעה חמורה בשלטון החוק.
מהעירייה נמסר כי ״העירייה פועלת על פי חוק בכל דבר ועניין, לרבות בענייני בנייה, ולא התקבלה עד כה כל הודעה על הגשת כתב אישום״.
הסערה בבני ברק מהווה חלק מקרב רחב יותר המתנהל בשנים האחרונות בין רשויות האכיפה והמדינה לבין תושבים ורבנים בערים חרדיות, סביב נושא השימוש והבעלות על הקרקעות הציבוריות והצורך הדוחק במבני ציבור.
ברשות לאכיפה במקרקעין הדגישו כי לצד ההליך הפלילי, יימשכו פעולות אכיפה יזומות ברחבי העיר: ״מטרתנו להשיב את הקרקעות לציבור ולמנוע פגיעה עתידית בתשתיות הלאומיות״, נמסר.