בעוד שהשבוע ציינו בטקסים חגיגיים את כניסתם הרשמית של הרבנים הראשיים החדשים לישראל, הראשל״צ הרב דוד יוסף והרב קלמן בר, נראה כי הכשרות במדינה ניצבת בפני אתגרים משמעותיים. איגוד לשכות המסחר, המייצג מאות יבואנים ומשווקי מזון כשר, שלח מכתב התראה לרבנות הראשית, בו נמתחת ביקורת חריפה על מגמה של החמרת דרישות הכשרות בשנים האחרונות.
לפי איגוד לשכות המסחר, מערכת הכשרות של הרבנות הראשית הפכה לגורם מרכזי המוביל לעליית מחירי המזון בישראל. החמרות חוזרות ונשנות, כך נטען, מתקבלות ללא הודעה מוקדמת וללא תהליך מוסדר, מה שמציב את יבואני המזון במצב של חוסר ודאות ופוגע במגוון המוצרים ובתחרות בשוק.
גילית רובינשטיין, מנכ”לית איגוד לשכות המסחר, הצהירה:
“החמרות הדרישות ללא בסיס ענייני או הוראות ברורות פוגעות ישירות ביבואנים ובאופן עקיף בצרכנים. מדובר במהלך שמעלה את מחירי המוצרים, מצמצם את המגוון בשוק, ומעמיס עלויות מיותרות.”
במכתב המפורט שהוגש לרבנות, צוין כי דרישות הכשרות הוחמרו במספר תחומים, בהם: מוצרי חלב, אפיית ישראל, ירקות עליים כמו כרובית ותרד, מוצרי פטל וקונפיטורות.
היבואנים טוענים כי מוצרים אלו אושרו במשך שנים ללא בעיות כשרות, אך כעת מוצבות בפניהם דרישות חדשות שדורשות זמן והתאמות משמעותיות.
המכתב מותח ביקורת גם על הדרך בה מתקבלות החלטות ברבנות הראשית. לטענת עורכי הדין, הדרישות החדשות מתקבלות באופן שרירותי, ללא ייעוץ מוקדם עם היבואנים, ולעיתים תוך מתן זמן היערכות קצר ולא סביר.
עו”ד איתן צפריר, שותף במחלקת רגולציה במשרד פירון, התייחס להתנהלות הרבנות ואמר: “מדובר בכשל מנהלי שמשפיע לרעה על היבואנים ועל הצרכנים. חוסר שקיפות, חוסר עקביות וקבלת החלטות חד-צדדית אינם עומדים בסטנדרטים של המשפט המנהלי.”
האיגוד קורא לממשלה לאמץ את עקרונות הרפורמה “מה שטוב לאירופה, טוב לישראל” גם במערך הכשרות. הרעיון הוא לאחד את הסטנדרטים של כשרות ישראלית עם אלו של גופי כשרות מוכרים בעולם, כמו אלו המקובלים על קהילות יהודיות בחו”ל.
עו”ד עמיר עופר, מנהל ענף המזון והמשקאות באיגוד לשכות המסחר, ציין: “הרבנות צריכה לפעול בהתאם לקריטריונים שקופים ומידתיים, ולא לנצל את המונופול שיש לה בתחום הכשרות כדי להקשות על היבואנים.”
לצד הביקורת החריפה, קורא האיגוד לקיים דיאלוג פתוח עם הרבנות הראשית והממשלה, במטרה למנוע פנייה לערכאות משפטיות. האיגוד מזהיר כי אם לא יינתן מענה לבעיות המפורטות, בכוונתו להגיש עתירה לבג”ץ.
הכניסה של הרבנים הראשיים החדשים לתפקידם מגיעה עם ציפיות גבוהות לשיפור המערכת, אך גם עם אתגרים מורכבים שידרשו מהם להתוות מדיניות שתאזן בין דרישות הכשרות לבין צרכי השוק והצרכנים. האם יצליחו להנהיג שינוי או שיאלצו להתמודד עם ביקורת ציבורית ועתירות משפטיות? ימים יגידו.