הדולר בשפל של שלוש שנים בעקבות התחזקות השקל על רקע שיפור ביטחוני והיחלשות הדולר בעולם; בבתי ההשקעות מזהירים: הפסקת אש בעזה תדחוף את המטבע האמריקאי מתחת ל-3.2 שקלים, אך היצואנים כבר מרגישים את הפגיעה
המגמה נמשכת: שער הדולר ממשיך לרדת ומגיע לשפל של כמעט שלוש שנים, כשהבוקר (חמישי) נסחר הדולר ברמה של 3.309 שקלים, ירידה של חצי אחוז לעומת אתמול. גם היורו נחלש מול השקל, ונסחר ב-3.88 שקלים, ירידה של 0.3%.
מאחורי התחזקות השקל עומדים שני גורמים עיקריים: שיפור במצב הביטחוני בישראל לצד היחלשות הדולר גם בזירה העולמית. מדד הדולר, שמודד את ערכו מול מספר מטבעות מרכזיים, ירד ב-0.2% לרמה של 97.4 נקודות. במקביל, היורו התחזק מעט מול הדולר ונסחר ב־1.173 דולר, והליש”ט הבריטי (הפאונד) עלה ל־1.361 דולר.
אורי תובל, מנכ”ל תובל בית השקעות ויו”ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל, הסביר הבוקר: ״הדולר הפך למעין מדד לרמת הפחד וחוסר הוודאות בישראל. ככל שהמצב הביטחוני מתייצב ויש תחושת שקט, הדולר נחלש, והשקל מתחזק״, לדבריו, אם תושג הפסקת אש בעזה, ייתכן שהדולר יירד אפילו מתחת לרמה של 3.2 שקלים.
בתחילת 2025 עמד שער הדולר על כ-3.65 שקלים. לאחר עסקת החטופים ירד לאזור 3.5 שקלים, ולאחר סיום הלחימה מול איראן צנח מתחת ל־3.4. ״יש תחושת יציבות מסוימת וזה מחזיר את האמון של המשקיעים לשוק המקומי״, הוסיף תובל.
השווקים בעולם ממתינים לנתוני מדד המחירים לצרכן (האינפלציה) שיתפרסמו ביום שלישי הקרוב, גם בישראל וגם בארצות הברית. הנתונים עשויים להשפיע על הריבית העתידית ועל כיוון השווקים.
בתוך כך, הבנק המרכזי של דרום קוריאה הודיע היום כי הוא משאיר את הריבית על כנה, ברמה של 2.5%. עם זאת, כלכלנים במדינה מעריכים כי כבר בחודש הבא תגיע הורדת ריבית ואחריה עוד אחת בסוף השנה.
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה אתמול את דו״ח הרכב יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים בעולם. לפי הנתונים, כ-57.7% מיתרות המטבעות בעולם מוחזקות עדיין בדולרים, כמעט ללא שינוי מהתקופה הקודמת. נתחו של היורו דווקא עלה מ-19.8% ל-20.1%, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף 2022.
גם הפרנק השווייצרי הפתיע: נתחו ברזרבות קפץ לפי ארבעה, ל-0.8%, שזו הרמה הגבוהה ביותר מאז 1999. הפרנק נחשב למטבע בטוח במיוחד, ונתון זה משקף את חוסר הוודאות בשווקים ובעיקר את הנטייה של בנקים מרכזיים לגוון את הרזרבות שלהם.