IMG_1174

נגיד בנק ישראל נגד המגזר החרדי: ״מסכנים את כלכלת ישראל״

הנגיד אמיר ירון מותח ביקורת חריפה על אי-גיוס החרדים והשלכותיו הכלכליות, לצד אזהרה מפני פגיעה בעצמאות המוסדות בעקבות הרפורמה המשפטית • בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השמינית ברציפות, תוך התייחסות לעליות מחירים צפויות ואי יציבות כלכלית

בנק ישראל הודיע היום (שני) כי הוא מותיר את הריבית במשק על כנה, ברמה של 4.5%, זו הפעם השמינית ברציפות. ההחלטה התקבלה למרות מגמות עולמיות של הפחתות ריבית, בעיקר בארה”ב ובאירופה, בעקבות ירידה באינפלציה במדינות רבות. הנגיד, פרופ’ אמיר ירון, הסביר כי האינפלציה בישראל עדיין גבוהה וכי הורדת ריבית בתנאים הקיימים עלולה להחמיר את עליות המחירים במקום למתן אותן. “הורדת ריבית בזמן אינפלציה עולה היא כמו לשפוך דלק על מדורה – לא רק שזה לא ירגיע את הלהבות, זה רק יחמיר את הבעיה,” אמר.

אך הריבית הגבוהה לא הייתה הנושא היחיד שעמד במוקד דבריו של ירון. במסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחר ההכרזה, הנגיד יצא למתקפה חסרת תקדים על נושא אי-גיוס החרדים והשפעותיו על המשק. לדבריו, היעדר שירות צבאי ושילוב מוגבל של המגזר החרדי בשוק העבודה מוביל לפגיעה ישירה בתוצר הלאומי בהיקף של כ-10 מיליארד שקל בשנה – הפסד המקביל לחצי אחוז מהתוצר השנתי. ירון הבהיר כי הרחבת מעגל המשרתים אינה רק סוגיה ביטחונית, אלא כלי קריטי לצמצום פערים חברתיים, הגדלת התעסוקה במשק והבטחת צמיחה כלכלית ארוכת טווח.

מעבר לכך, הנגיד התייחס באופן חריג גם לנושאים המשפיעים על היציבות המוסדית במדינה, ובראשם הרפורמה המשפטית. ירון הזהיר כי כל פגיעה בעצמאות המוסדות השלטוניים ובמערכת המשפט תפגע באופן ישיר באמון המשקיעים וביציבות הכלכלית של ישראל. “הכרחי לשמור על עוצמת ועצמאות המוסדות – כל פגיעה בהם עלולה לייצר זעזועים קשים בשווקים ובאמון הציבור,” ציין. לדבריו, מדינות שאיבדו את הבלמים המוסדיים שילמו על כך מחיר כלכלי כבד בדמות בריחת הון והשקעות.

במקביל, פרסם בנק ישראל תחזית כלכלית מעודכנת לשנת 2025, המעידה על שיפור מסוים. הצמיחה צפויה לעמוד על 4%, הצריכה הפרטית תגדל, והגירעון אמור להתכווץ קלות. עם זאת, האינפלציה צפויה להישאר גבוהה בטווח הקרוב, בעיקר בשל עליות צפויות במחירי המע”מ, החשמל והארנונה בחודש ינואר, אשר עלולות לדחוף את מדד המחירים לרמה של מעל 4% בתחילת השנה.

למרות הלחצים הציבוריים, הנגיד נשאר בעמדתו התקיפה כי אין מקום להפחתת ריבית נוספת כל עוד האינפלציה אינה במגמת ירידה ברורה. עם זאת, הוא רמז כי אם תירשם התייצבות ביטחונית לצד האטה באינפלציה, ייתכן שבנק ישראל ישקול הפחתת ריבית ראשונה באביב 2025.

Scroll to Top