ההתכווצות ברבעון הראשון – לראשונה מאז 2022 – מפתיעה את השווקים, ונובעת בעיקר מזינוק ביבוא בניסיון להקדים את מדיניות המכסים. מומחים מזהירים: ההשפעה האמיתית של העיצומים עוד לפנינו, והסיכון למיתון גובר
הכלכלה האמריקאית רשמה ברבעון הראשון של 2025 התכווצות של 0.3% – הנתון השלילי הראשון מאז 2022, כך לפי מדידה ראשונית שפרסם אתמול משרד המסחר האמריקאי.
לפי התחזיות המוקדמות, הכלכלה הייתה צפויה לצמוח בקצב של 0.4%, בהמשך לגידול של 2.4% ברבעון הרביעי של 2024.
הירידה בתוצר המקומי הגולמי נגרמה בעיקר בשל זינוק ביבוא הסחורות, כאשר חברות וצרכנים ביצעו רכישות מואצות במטרה להקדים את כניסת מכסי היבוא החדשים שהטיל הנשיא טראמפ במסגרת מדיניות "יום השחרור" (Liberation Day).
ההוצאה הצרכנית בארה"ב עלתה ב-1.8% בלבד – הקצב החלש ביותר מאז אמצע 2023. ההשקעה העסקית נותרה יציבה, אך ניכרת תחושת האטה רוחבית. מנגד, שיעור האינפלציה נותר גבוה.
עם פרסום הנתון, נרשמו ירידות חדות בפתיחת המסחר בוול סטריט, אך המדדים סיימו את היום בעליות קלות.
לפי אנליסטים ב-Morgan Stanley ו-JP Morgan, הדו"ח הנוכחי אינו משקף חולשה מערכתית עמוקה, אלא תוצאה של "קדימת ביקושים" לפני כניסת מדיניות המכסים החדשה. חלק מהצרכנים והחברות האיצו רכישות כדי להימנע מעליות מחירים – מה שיצר עיוות זמני בנתוני היבוא והתוצר.
עם זאת, כלכלנים מזהירים כי אם המכסים ההדדיים הנוספים שצפויים ביולי יתממשו – הסיכון למיתון יגדל משמעותית. איאן שפרדסון, הכלכלן הראשי ב-Pantheon Macroeconomics, כתב כי "אם מערך המכסים הנוכחי יישמר, הכלכלה האמריקאית צפויה להיכנס לתקופת קיפאון, כשמימוש מלא של מכסי התגובה ביולי עלול להוביל למיתון".
גם שוק העבודה מאותת על חולשה: חברת ADP דיווחה אתמול על תוספת של 62 אלף משרות בלבד בחודש אפריל – הרמה הנמוכה ביותר מאז יולי 2024, והרבה מתחת לתחזיות (120 אלף משרות).
בתגובה לדו"ח, כתב הנשיא טראמפ ברשת Truth Social כי הנתונים משקפים את הירושה הכלכלית של ממשל ביידן: "זו כלכלת ביידן – לא שלי. נכנסתי לתפקיד ב-20 בינואר. המכסים עוד לא נכנסו במלואם, אך כבר עכשיו חברות חוזרות לארה"ב במספרים שוברי שיאים. תהיה פריחה – רק צריך סבלנות", כתב הנשיא.
הדו"ח הנוכחי מהווה אחד הנתונים האחרונים שפורסמו לפני פרסום דוח התעסוקה החודשי (ביום שישי הקרוב) והחלטת הריבית של הפדרל ריזרב (7 במאי).
לפי התחזיות, הבנק המרכזי צפוי להותיר את הריבית על כנה (4.5%), אך ייתכן שיבצע שתי הורדות של 0.25% עד סוף השנה – בהתאם להמשך ההתפתחויות הכלכליות והשלכות מדיניות הסחר.