האינפלציה בארצות הברית ממשיכה לטפס, עם עלייה של 0.5% במדד המחירים לצרכן (CPI) בחודש ינואר, לאחר עלייה של 0.4% בדצמבר. כתוצאה מכך, קצב האינפלציה השנתי עלה ל-3%, הרמה הגבוהה בטווח יעד יציבות המחירים של הפדרל ריזרב. מדד הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה, עלה בקצב שנתי של 3.3%, גבוה מהתחזיות המוקדמות שצפו 3.1%.
בתגובה לנתונים, יו”ר הפדרל ריזרב, ג’רום פאוול, נשא דברים הלילה והבהיר כי אין בכוונתו להאיץ את קצב הפחתות הריבית. “הכלכלה האמריקאית ממשיכה להיות חזקה,” אמר פאוול, וציין כי הפד ממשיך לעקוב אחר הנתונים הכלכליים לפני שיחליט על שינוי במדיניות הריבית.
לעומת זאת, נשיא ארה”ב לשעבר דונלד טראמפ, שהתבטא בנושא, קרא לפדרל ריזרב להוריד ריבית במקביל להטלת מכסים על מדינות שונות. אמירה זו הגיעה על רקע החששות כי העלאת מכסים עשויה להוביל ללחצים אינפלציוניים נוספים, עקב התייקרות היבוא.
יוני פנינג, אסטרטג השווקים של בנק מזרחי-טפחות, סבור כי הנתונים החדשים מצביעים על ההשפעות הראשוניות של מלחמת הסחר הגלובלית. “הסנקציות שהוטלו לאחרונה על רוסיה גרמו לזינוק במחירי הנפט העולמיים, שהובילו לעליית מחירי הדלק בתחנות הדלק ולבסוף להשפעה ישירה על מדד המחירים לצרכן,” הסביר פנינג.
עוד ציין פנינג כי עליות משמעותיות נרשמו גם במחירי שירותים, כולל הדיור, שעלו ב-0.4% – הרמה הגבוהה ביותר בשלושת החודשים האחרונים, וכן בשירותי תחבורה, שהתייקרו ב-1.8% בעקבות עליית מחירי ביטוח הרכב ורכבים משומשים. מחירי כלי רכב משומשים זינקו ב-2.2%, תופעה שמיוחסת בין היתר למדיניות הממשל הקודם, שהובילה לעלייה בצריכה הקמעונאית.
במבט קדימה, פנינג מציין כי הקשחת מדיניות ההגירה וצמצום מספר העובדים הבלתי מתועדים בארה”ב צפויים להשפיע לרעה על היצע העבודה, מה שעלול להוביל להמשך עליית המחירים. כמו כן, המכסים שהוטלו על ידי הממשל הנוכחי צפויים להמשיך ולגרום ללחצים אינפלציוניים לפחות בטווח הקצר.
בעוד המשקיעים קיוו להתחלה של הפחתת ריבית מוקדם יותר השנה, נתוני האינפלציה האחרונים מרמזים כי הפדרל ריזרב עשוי לשמור על מדיניות מוניטרית הדוקה יותר לזמן ארוך מהצפוי.