סקודה. צילום: pixabay
סקודה. צילום: pixabay

רשות המסים נגד הדרייברים החרדים: חשד להעלמות מס במאות אלפי שקלים

חקירה ארצית של אגף החקירות והמודיעין חושפת רשת תחבורה פיראטית ענפה הפועלת בעיקר במגזר החרדי – שני חשודים כבר הובאו לבית המשפט, ורבים נוספים זומנו לחקירה

רשות המסים מנהלת בימים אלו חקירה ארצית ממוקדת נגד תופעת ״הדרייברים״ – נהגים פרטיים המפעילים מערך הסעות ללא רישוי, המהווה על פי החשד תעשייה מאורגנת של העלמות מס. החקירה, בהובלת אגף החקירות והמודיעין של רשות המסים, כוללת את כלל משרדי החקירות של מס הכנסה ברחבי הארץ, ואמש הפכה לגלויה עם ביצוע חיפושים במוקדים שונים והבאת חשודים למשרדי החקירה.

לפי הודעת רשות המסים, ״מנגנון הדרייברים״ מופעל באמצעות עשרות תחנות מקומיות, שלכל אחת מהן מנהל תחנה, סדרנים ונהגים. התשתית פועלת בשיטה קבועה – שירותי הסעה ומשלוחים מוזמנים דרך מספרי כוכבית ייעודיים, והניהול הלוגיסטי מבוצע בקבוצות WhatsApp, בתיאום בין הסדרנים והנהגים. כל הפעילות ממוחשבת ומגובה בתוכנה ייעודית בשם ״דרייבוט״, המאפשרת מעקב אחר הזמנות והקצאת נסיעות.

לפי רשות המסים, מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה, וללא כל דיווח לרשויות המס. האפשרות להפעיל רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא רגולציה יצרה תעשייה של כסף שחור המוערכת במיליוני שקלים בשנה.

מבין העצורים שנחקרו: יוסף אילני, שנחקר על ידי פקיד שומה חקירות תל אביב, חשוד כי ניהל תחנת דרייברים והעסיק סדרנים ונהגים רבים. על פי החשד, גרף לכיסו עשרות אלפי שקלים מדי חודש ומאות אלפים בשנה – ללא כל דיווח. לפי החשד, הסתיר את פעילותו באמצעות איש קש שפתח חברה בשמו בתמורה לשכר חודשי. אילני שוחרר בתנאים מגבילים על ידי בית משפט השלום בתל אביב.

חשוד נוסף, יהונתן שושני, שנחקר על ידי יחידת יהלום, חשוד ששימש סדרן ומנהל קבוצות דרייברים. מבדיקת חשבונות הבנק שלו עלו פערים מהותיים המעידים לכאורה על הכנסות בלתי מדווחות במאות אלפי שקלים. גם הוא שוחרר בתנאים מגבילים, בבית משפט השלום בראשון לציון.

ברשות המסים מציינים כי ״החקירה עדיין בראשיתה, אך מדובר ברשת מאורגנת שנבחנת ברמות הגבוהות ביותר של האכיפה, וייעשה כל מאמץ למיגור התופעה״, מבצעי אכיפה נוספים צפויים בתקופה הקרובה.

המהלך הנוכחי מבטא מעבר למדיניות תקיפה כלפי כלכלות מקבילות ובלתי מדווחות. ברשות אומרים כי ״לא ייתכן שפעילות מסחרית מתמשכת – הכוללת מערך לוגיסטי, כספים ותפעול – תתנהל מתחת לרדאר של רשויות המדינה, תוך פגיעה בשוויון המיסויי ובציבור כולו״.

לפי הערכות בענף התחבורה, תופעת הדרייברים רווחת במיוחד במגזר החרדי והפריפריה, שם חסרה תחבורה ציבורית רציפה וזמינה. החקירה הנוכחית מבקשת לבחון לא רק את האחריות הפלילית של המפעילים, אלא גם את המעטפת שמאפשרת את קיומה של תעשייה פיראטית קבועה בישראל.

Scroll to Top