החברה הבריטית איזי ג’ט האריכה את ההפסקה הפעילה שלה בקו לתל אביב, ומותירה את אל על, ישראייר וארקיע עם בלעדיות זמנית על יעדים מבוקשים באירופה, בהם לונדון, אמסטרדם, מילאנו וברלין • גורמים בענף מצביעים על בעיות רגולציה בישראל וסיכון תפעולי כגורמים מרכזיים להחלטה
חברת התעופה הבריטית איזי ג’ט הודיעה על הארכה דרמטית של השהיית פעילותה בקו לתל אביב, הפעם עד לתחילת עונת הקיץ של שנת 2026. מדובר בהחלטה יוצאת דופן באורכה מצד חברת תעופה אירופית, המהווה למעשה ניתוק מוחלט של החברה מהשוק הישראלי למשך תקופה של כשנתיים ברציפות. ההודעה הרשמית נמסרה היום, תוך שהחברה מציינת את הצורך ב”וודאות תפעולית” כסיבה המרכזית למהלך.
מאז תחילת מבצע ״עם כלביא״ ב-13 ביוני 2025, מספר חברות זרות שבו לפעול בנתב”ג, בהן יונייטד, לופטהנזה, וויזאייר, אג’יאן ואייר אירופה. אולם איזי ג’ט, שהפסיקה את טיסותיה לישראל כבר בקיץ 2023 בעקבות תחילת הלחימה בעזה, בחרה שוב לדחות את חזרתה. ביטול הטיסות בעונת הקיץ הנוכחית, הכוללת את חופשת אוגוסט ותקופת החגים, יצר ואקום בקווים מבוקשים במיוחד.
היעדים המרכזיים שנפגעו מההחלטה הם לונדון (לוטון), אמסטרדם, ברלין, באזל, ז’נבה ומילאנו. כתוצאה מהמהלך, חברות התעופה הישראליות נהנות כעת מבלעדיות בפועל על הקווים הללו. אל על, ישראייר וארקיע מפעילות את הקווים ליעדים אלה, כשבמקרים רבים, כמו בטיסות לאמסטרדם, ז’נבה ומילאנו, הביקוש עלה על ההיצע, וחברות מדווחות כי מחלקות התיירים כמעט מלאות לחלוטין לחודש אוגוסט.
מאחורי ההחלטה מסתתר ככל הנראה לא רק שיקול ביטחוני, אלא גם מערכת מורכבת של לחצים רגולטוריים וכלכליים. בענף מציינים כי איזי ג’ט, יחד עם חברות תעופה זרות נוספות, הביעה הסתייגות מדרישות החוק הישראלי המחייב את המפעילים לספק שירותי סיוע לנוסעים שטיסתם בוטלה, לרבות לינה, תחבורה ופיצוי כספי. בנסיבות של הפסקות פתע עקב התראות ביטחוניות, מדובר בנטל כבד שעלול להגיע למיליוני שקלים לחודש.
במקביל, חברות התעופה מבקשות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי – מנגנון חירום שאומץ לאחר מלחמת ״חרבות ברזל״, ומאפשר להשעות זמנית חלק מהחובות כלפי הנוסעים, תוך הכרזה על ״מצב מיוחד״ בתעופה. אולם עד כה משרד התחבורה טרם הכריז על הפעלת המנגנון, והנושא עדיין נדון בוועדת הכלכלה של הכנסת.
לפי הערכות, איזי ג’ט נמנית עם הקבוצות שדרשו את הפטור הרגולטורי, והיעדר מענה מצד המדינה, בשילוב עם האירועים הביטחוניים, הוביל לבחירה להימנע לחלוטין מהפעלת הקווים לישראל בשלב זה.
לטווח הקצר, המשמעות היא ירידה חדה בהיצע הטיסות ליעדים אירופיים פופולריים. טיסה לאמסטרדם, ברלין, ז’נבה או לונדון תהפוך יקרה יותר, ולו רק בשל ירידת התחרות. אל על וארקיע שולטות כעת בקו ללונדון, בעוד שוויזאייר צפויה לחזור רק לקראת סוף החודש. ישראייר הוסיפה לאחרונה קו חדש למילאנו, והחברות המקומיות דיווחו על ביקוש גובר.
בתוך כך, מתרבות התלונות מצד צרכנים שחוו ביטולי טיסות, אך לא קיבלו פיצוי מלא, ולעיתים אף לא שירותי סיוע. החברות, מצידן, ממתינות להסדרה רגולטורית שתאפשר להן לפעול בתנאי חירום, ולא לעמוד בחובות שנקבעו לזמני שגרה. גם הנוסעים הישראלים נופלים בין הכיסאות, כשהם נאלצים להתמודד עם מחירים גבוהים וזמינות חלקית של טיסות, ללא פתרון ברור באופק.