רכבת ישראל בתחנה עם אנטנה סלולרית ברקע, פרויקט שדרוג הקליטה לטלפונים כשרים לאורך פסי הרכבת בישראל צילום שטריימל דוט קום
🚆 בתמונה: רכבת ישראל בתחנה לצד מגדל תקשורת, כחלק מפרויקט חדש לשיפור הקליטה הסלולרית גם לטלפונים כשרים – בשורה לציבור החרדי הנוסע ברכבות בארץ.

בשורה גם לחרדים: קליטה סלולרית ברכבת ישראל, גם לטלפונים כשרים

רכבת ישראל תחל בימים הקרובים בפרויקט לשיפור הקליטה הסלולרית לאורך פסי הרכבת, כך נחשף בדיון ועדת הכלכלה של הכנסת שנערך השבוע • מדובר במהלך שישפיע על מאות אלפי נוסעים, בהם כ-300 אלף בעלי טלפונים כשרים מהמגזר החרדי, שעד היום סבלו מניתוקים במהלך הנסיעות.

בימים הקרובים, תחל רכבת ישראל לשפר את הקליטה הסלולרית לאורך פסי הרכבת, כך עלה בדיון שהתקיים בועדת הכלכלה בכנסת.

במסגרת הפרויקט יבוצע חיתוך בלייזר של חלונות הקרונות כדי לאפשר חדירת אותות סלולריים, לצד פריסת אנטנות תומכות לאורך המסילות. הפרויקט יצא לדרך לאחר שהשלב הניסיוני הראה הצלחה במדידה ושיפור קליטה בקרונות שהותאמו לכך.

סמנכ"ל התשתיות ברכבת ישראל, שניר שושני, אמר בדיון כי "הקרונות מונעים מעבר גלים בגלל המבנה המתכתי שלהם, והחריצה המדויקת בחלונות היא הפתרון היחיד שמאפשר מעבר אותות מבלי לפגוע באטימות הקרון".

הוא ציין כי קרונות חדשים שיגיעו ארצה יכללו את ההתאמה מראש, ובקרונות קיימים תבוצע ההתאמה באופן הדרגתי במהלך תחזוקה שוטפת.

לדברי נציג משרד התקשורת, רוני חורי, שיפור ראשוני בקווים המרכזיים יורגש כבר בתוך שלושה חודשים, כאשר חלק מהאזורים המנותקים כיום יקבלו כיסוי חלקי שישתפר עם הזמן.

"אנחנו עובדים בשיתוף משרד התחבורה ורכבת ישראל כדי להסיר חסמים רגולטוריים, לאשר אנטנות נוספות ולפעול מול הרשויות המקומיות להאיץ את הפרויקט," אמר חורי בדיון.

בשלב השני של הפרויקט, שצפוי להימשך כשנתיים, תושלם פריסת אנטנות בכל הקווים בישראל, כולל קווים ארוכים עם תוואי מורכב כמו ירושלים-תל אביב, קווי הצפון, וקווים העוברים במנהרות בהם כיום אין קליטה כלל.

במהלך הדיון הוצג מחקר לפיו היעדר קליטה בקו ירושלים-תל אביב בלבד גורם לאובדן של כ-32 מיליון שקלים בשנה למשק, בשל אובדן זמן עבודה במהלך הנסיעות.

ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, אמר בדיון כי "המטרה שלנו היא לקצר את לוחות הזמנים ולאפשר לציבור לנצל את זמן הנסיעה בצורה יעילה. מדובר בפרויקט חשוב שמשפיע על הכלכלה והחברה בישראל".

סגן ראש עיריית ירושלים, אדיר שוורץ, הוסיף כי "בעולם שבו ניידות היא חיונית, קליטה סלולארית ברכבת היא צורך בסיסי. הציבור החרדי, שמרבה להשתמש ברכבת תוך הקפדה על שימוש בטלפונים כשרים, יוכל סוף סוף להישאר מחובר גם במהלך הנסיעה".

ויש גם הקשר חרדי. על פי נתוני משרד התקשורת, בישראל יש כ-300 אלף בעלי טלפונים כשרים הפועלים ברשתות דור 2 ו-3, שרבים מהם משתמשים ברכבת לנסיעות יומיומיות לעבודה, לכוללים ולביקורי משפחות בערים השונות.

עד היום, הנסיעות ברכבת עבורם היו כרוכות בניתוק מוחלט כמעט מכל אפשרות לתקשורת, גם לשיחות בסיסיות ודחופות, בשל אפקט "כלוב פאראדיי" בקרונות והיעדר אנטנות חיצוניות באזורים מסוימים.

משרד התקשורת הבהיר בדיון כי הפרויקט יאפשר שדרוג שירות הקליטה גם לטלפונים הכשרים, מבלי לחייב את הציבור החרדי לעבור למכשירים שאינם כשרים או לשירותי אינטרנט שאינם תחת פיקוח, וכי במקביל תימשך ההיערכות לקראת סגירת רשתות הדור הישן בעתיד תוך מתן פתרונות חלופיים ייעודיים לשומרי תורה ומצוות.

האם תהיה קליטת Wi-Fi ברכבת ישראל?

נושא פריסת רשת אינטרנט אלחוטי ברכבת עלה בדיון אך לא נכלל בשלב הנוכחי של הפרויקט. ברכבת ישראל הבהירו כי ייתכן שבעתיד תיבחן אפשרות לשלב Wi-Fi בקרונות לצורך נוסעים המעוניינים בכך, אך בשלב זה הדגש הוא על מתן קליטה סלולארית רציפה לשיחות והודעות עבור כלל המשתמשים.

בשורה התחתונה, משרד התחבורה ורכבת ישראל סיכמו כי עד סוף השנה יותקנו אנטנות במספר קווים מרכזיים כולל במנהרות ובאזורי בעייתיים, וכי החלונות בקרונות יעברו חריצה מדורגת בהתאם ללוחות התחזוקה ולמלאי החלונות שיגיעו מהיצרנים.

במשרד התקשורת העריכו כי עם התקדמות ההתקנות והחריצות, ניתן יהיה לספק לנוסעים כיסוי קליטה ברוב המסילות תוך שנה אחת בלבד, כאשר השלמת פריסת האנטנות בכלל הארץ תושלם עד 2027.

מה קורה במדינות העולם?

במדינות כמו גרמניה, יפן וצרפת קיימת כבר שנים פריסת אנטנות סלולריות ייעודיות לאורך מסילות הרכבת, כדי להבטיח קליטה רציפה לנוסעים גם במהירויות גבוהות ובנסיעות ארוכות. במדינות אלו, הנוסעים יכולים לבצע שיחות, לשלוח הודעות ולעבוד מרחוק ללא הפרעות גם במהלך נסיעות בין-עירוניות.

בישראל, תנאי השטח ההרריים, תוואי המסילות המורכב והצורך לעמוד בדרישות בטיחות קפדניות עיכבו עד כה את היכולת ליישם פרויקט דומה. כעת, עם תחילת הפרויקט החדש של רכבת ישראל, נעשה צעד ראשון ומשמעותי לעבר השוואת השירות לסטנדרטים המקובלים במדינות מתקדמות, במטרה לשפר את חווית הנסיעה של הנוסעים ולאפשר להם להישאר מחוברים לכל אורך הנסיעה.

נציג רכבת ישראל סיכם בדיון ואמר: "זו לא פריבילגיה אלא צורך. הציבור מצפה לשירות שמכבד אותו גם בזמן הנסיעה, ואנחנו מחויבים לכך".

בכך הופכת רכבת ישראל לעוד צעד במימוש ההבטחה לספק שירות תחבורתי איכותי המותאם גם לציבור החרדי, תוך שילוב פתרונות טכנולוגיים לשיפור איכות השירות ושמירה על הזמינות לאורך כל הנסיעה.

קרא בשטריימל דוט קום כתבה נוספת בנושא

Scroll to Top