חברת שיכון ובינוי דיווחה על הפסד נקי של כמיליארד שקל בשנת 2024, בין היתר בשל מחיקות בגין פרויקטים להשכרה בשדה דב בצפון תל אביב. החברה ביצעה במהלך השנה החולפת ירידת ערך כוללת של כ-1.05 מיליארד שקל בפרויקטים מסוג זה.
שני הפרויקטים בשדה דב, פרויקט א' ופרויקט ב', נרכשו על ידי שיכון ובינוי בשנים 2021–2022, טרם עליית הריבית, והם כוללים יחד 835 יחידות דיור. מחיקות הערך בפרויקטים אלו, בסך מצטבר של כ-1.5 מיליארד שקל מאז 2022, משקפות עדכון תמחור של דירות להשכרה בהתאם לשינוי בתנאי המאקרו, ובעיקר סביבת הריבית הגבוהה כיום.
מעבר לשני הפרויקטים בתל אביב, לשיכון ובינוי עוד שלושה פרויקטים בתחום הדיור להשכרה בלוד, אור יהודה ובדרך השלום בתל אביב. בסך הכול, החברה מתכננת הקמת 1,448 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח בארבעת המתחמים שטרם החלה הבנייה בהם.
בדוחות הכספיים השנתיים של שיכון ובינוי לשנת 2024 נרשמו הכנסות של 8.5 מיליארד שקל – עלייה של 10% לעומת 2023. עם זאת, סעיף ההוצאות התפעוליות האחרות זינק ל-1.25 מיליארד שקל, לעומת 989 מיליון שקל בשנה הקודמת, מה שהביא לירידה של 93% ברווח התפעולי, שהסתכם ב-86 מיליון שקל בלבד. כתוצאה מכך, החברה רשמה הפסד נקי של מיליארד שקל, לעומת רווח נקי של 288 מיליון שקל בשנה שקדמה לכך.
מלבד המחיקות בגין פרויקטי דיור להשכרה, בדוחות נמסר כי בסך הכול בוצעו הפרשות לירידת ערך נכסים בסך 1.2 מיליארד שקל בשנת 2024, בדומה לשיעור ההפרשות שבוצע בגין שדה דב, אך הכולל גם נכסים נוספים.
שיכון ובינוי ממשיכה לפעול בתחום הנדל"ן למגורים, התשתיות, הזכיינות והאנרגיה, בישראל ובמדינות נוספות. בישראל החברה מבצעת בין היתר הקמה של בסיסים עבור צה"ל. בארה"ב מתקיימת פעילות משמעותית בתחום התשתיות, ובאירופה החברה מעורבת בפרויקטים נדל"ניים, לרבות פעילות בפולין – שם מתקיים סכסוך משפטי עם שותף מקומי.
במהלך 2024 החברה החלה לפעול ליציאה הדרגתית מפעילויותיה באפריקה, קולומביה וגוואטמלה. נכון לסוף השנה, צבר העבודות הכולל של החברה עמד על 19.5 מיליארד שקל.
המנכ"ל הקודם של החברה, תמיר כהן, סיים את כהונתו במהלך השנה בעלות שכר כוללת של 8.86 מיליון שקל, מתוכם כ-4 מיליון שקל כתגמולים בקשר לפרישתו. המנכ"ל הנוכחי, עמית בירמן, ששימש קודם לכן כסמנכ"ל הכספים, קיבל שכר בעלות של 5.3 מיליון שקל ב-2024.
במקביל לפרסום הדוחות, נמסר על כניסתו של שותף חדש לחברה: שרון אבן חיים, שמונה לדירקטור ביולי 2024, רכש כ-4% ממניות שיכון ובינוי מידי חברת OS ישראל שבשליטת בעל השליטה נתי סיידוף, תמורת 169 מיליון שקל. העסקה נעשתה מחוץ לבורסה, במחיר של 7.5 שקלים למניה – נמוך בכ-22% ממחיר הסגירה ביום הדיווח.
שיכון ובינוי ציינה כי המחיר בעסקה משקף עלייה לעומת מחיר המניה בעת תחילת המגעים בין הצדדים בקיץ 2024, אז עמד מחיר המניה על כ-7 שקלים. לפי תנאי ההסכם, אבן חיים לא יוכל למכור את המניות למשך שנתיים ממועד השלמת העסקה, הצפויה בתוך 30 יום ממועד החתימה.
ביום פרסום הדוחות ירדה מניית שיכון ובינוי ב-3.5%. בשבוע שקדם לפרסום איבדה המניה 13% מערכה, אך במבט שנתי נרשמה עלייה של כ-2.2%.
בירמן, שמונה למנכ"ל במהלך השנה, הוביל מהלך לצמצום החוב הפיננסי נטו של החברה, שהצטמצם מרמה של כ-5 מיליארד שקל בסוף יוני 2023 ל-3.3 מיליארד שקל בסוף השנה.