המיליארדר החרדי דן גרטלר. איור: p.d
המיליארדר החרדי דן גרטלר. איור: p.d

״אני מלך בקונגו״: המסמך שחושף לראשונה את עסקאות הענק של המיליארדר החרדי דן גרטלר 

פסק בוררות נדיר חושף את גרסתו של המיליארדר החרדי דן גרטלר לפעילותו בקונגו, כולל העברת זכויות כרייה והלוואות לבנק המרכזי, שימוש בשירותיו של קטומבה והחזקת נכסים בשמו; הבורר פסק כי לא הוכחה העברת שוחד, אך חייב את גרטלר לשלם 85 מיליון דולר לאחים גרטנר

מאחורי הקלעים: פסק בוררות שניתן באפריל 2024 וכולל למעלה מ-1,200 עמודים חושף לראשונה את גרסתו של המיליארדר החרדי דן גרטלר בנוגע לפעילותו האינטנסיבית ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו; מדינה באפריקה השופעת אוצרות טבע, לרבות העברת שימוש בשירותיו של אוגוסטין קטומבה מוואנקה, שאמנם נחשב למקורב לנשיא לשעבר, אך ככל הנראה לא נשא בכל תפקיד רשמי במועדים הרלוונטיים. 

גרטלר אף אישר כי החזיק נכסים עבורו ועבור שותפים מקומיים, ואף נתן הלוואות שהועברו ישירות לבנק המרכזי של קונגו – אם כי גרטלר הבהיר כי בשנת 2006, הדבר היה מקובל וחוקי לחלוטין בשל מערכת הבנקאות הרעועה ברפובליקה. המסמך נחשף ב׳בלומברג׳.

יותר מעשור אחרי שהשקיעו מאות מיליוני דולרים בעסקיו, האחים גרטנר קיבלו פסק בוררות נגד דן גרטלר על סך 85 מליון דולר מתוך 1.6 מליארד שתבעו. גרטלר הגיש בקשה לביטול פסק הבוררות וההליך מתנהל בימים אלו. 

הבוררות התקיימה בעקבות תביעה אזרחית שהגישו האחים משה ומנדי גרטנר, יזמי נדל״ן יהודים-בריטיים, שטענו כי השקיעו מאות מיליונים במיזמים של גרטלר אך לא קיבלו את חלקם המובטח. גרטלר, שמצדו טען כי עמד בהתחייבויותיו, חשף בעדותו והוכיח כי עמד בהתחייבותו.

המיליארדר החרדי דן גרטלר. צילום: יח״צ
המיליארדר החרדי דן גרטלר. צילום: יח״צ

לדבריו, באחת העסקאות הבולטות בשנת 2006, מכר זכויות כרייה של זהב, ברזל ונחושת בסכום של כ-120 מיליון דולר, זכויות שהחזיק עבור קטומבה ושותפיו המקומיים. בעדותו טען גרטלר, כי הזכויות הוחזקו לעיתים באמצעות חברות נפרדות, אחת בשמו ואחת בשמם של אחרים ולעיתים באותה חברה. ״הזכויות שהיו מיועדות לקטומבה נשמרו אצלי, כדי שאוכל להעבירן לפי בקשתו״, העיד.

גרטלר תיאר את הקשר עם קטומבה כשותפות אסטרטגית, שהתבססה על ״אמון ותשלומים משמעותיים״, לדבריו, קטומבה, היה אחראי על החיבור לקהילות המקומיות ולרשויות, וסייע בגישה להזדמנויות כלכליות. לדבריו, ״כל מה שהיה לי, חצי מזה היה שלו״, אולם עורכי דינו מיהרו להבהיר שמדובר בביטוי ציורי, ושבחלק מהעסקאות החלק של קטומבה לא עלה על 15%.

עוד העיד גרטלר כי העביר ״כסף מזומן ישירות לממשלת קונגו ולבנק המרכזי״, לטענתו לצורכי הלוואות, בעיקר לחברת היהלומים הממשלתית Miba. עורכי דינו טענו שמדובר בפרקטיקה מקובלת באותה תקופה, לנוכח המערכת הבנקאית המוחלשת במדינה.

פסק הבוררות, שניתן על ידי השופט בדימוס איתן אורנשטיין, קובע כי גרטלר ישלם לאחים גרטנר כ-85 מיליון דולר בתוספת ריבית וכמה נכסים, אך דוחה את עיקר תביעתם, שעמדה על יותר מ-1.6 מיליארד דולר. בפסק צוין כי לא הובאה בפניו הוכחה משכנעת לשוחד או תשלום לא חוקי, וכי מטרת ההליך לא הייתה לקבוע את חוקיות העסקאות.

על פי הפרסום, האחים גרטנר, שפעלו ברקע, לא ניהלו בפועל את הפעילות בקונגו, כל ניהול המיזמים נעשה על ידי גרטלר. הם טענו שנגרם להם נזק כלכלי כבד, אך מנועים מלפרט בשל סודיות ההליך. גרטלר, מצדו, הגיש בקשה לבטל את פסק הבוררות, ושימוע בנושא התקיים בפברואר האחרון. טרם התקבלה הכרעה סופית.

בעדותו שנמסרה במהלך הבוררות ונחשפה במסמכים, צוטט גרטלר באומרו: ״אני מלך ב-MIBA עד היום. אני מלך בקונגו עד היום״. בהמשך העדות סיפר: ״קטומבה היה חיוני. הוא היה זה שניהל את העניינים מול הקהילות המקומיות, מול פקידי הממשלה ומול רשות המסים״.

עוד העיד: ״הדרך שבה החזקתי את הזכויות עבור קטומבה לא הייתה אחידה. בחלק מהמיזמים החזקתי אותן דרך חברות נפרדות, חברה אחת עבורי וחברה אחרת עבורו. במיזמים אחרים, אותה חברה החזיקה בזכויות עבור שנינו״. לדבריו, ״בכל מקרה, הזכויות שיועדו לקטומבה נשמרו אצלי, כדי שאוכל להעבירן אליו לפי בקשתו או לפעול בהן לפי הוראותיו״.

לדברי השופט אורנשטיין, ששימש כבורר בתיק: ״גרטלר והאחים גרטנר היו תלויים הלכה למעשה בשירותיו של קטומבה. זו הסיבה ששולמו לו סכומים ניכרים מאוד, אחוזים מעסקאות בשווי של מאות מיליוני דולרים״.

גרטלר, שהחל את פעילותו בקונגו כבר בסוף שנות ה-90, רכש במהלך השנים זכויות על מאגרי נחושת, קובלט, נפט ויהלומים, חלקן נמכרו לחברות בינלאומיות כמו Glencore ו־Eurasian Resources Group. למרות שהסכים לוותר על חלק מהחזקותיו, ולטענתו אינו שותף לשום פרויק באזור.

ממשלת קונגו לא הגיבה לפרסום, ונציגו של הנשיא לשעבר קבילה טען כי אין לשייך אותו לעסקאות שנעשו עם קטומבה, שמת בתאונת מטוס ב-2012.

בימים אלו, פועל גרטלר להסיר את הסנקציות האמריקאיות שהוטלו עליו. בסביבתו של גרטלר מקווים שהנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, יכנס לעובי הקורה, ויתחשב בזכויותיו הפילנתרופיות הרבות של גרטלר ויעשה את מה שקודמיו לא עשו.

Scroll to Top