יהלי רוטנברג. צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יהלי רוטנברג. צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ישראל גייסה 5 מיליארד דולר בהנפקת אג״ח בינלאומית: ביקושים גבוהים פי 4.6 מהסכום שהונפק

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, הוביל הלילה (בין שלישי לרביעי) הנפקה ציבורית של אגרות חוב בשווקים הבינלאומיים בהיקף של 5 מיליארד דולר. מדובר בהנפקה הראשונה של מדינת ישראל לשנת 2025, והיא נועדה לממן את הגירעון הממשלתי ההולך וגדל בעקבות המלחמה, אשר צפוי להגיע השנה ל-4.9% מהתוצר.

ההנפקה כללה שתי סדרות חדשות של אג”ח, לטווחים של 5 ו-10 שנים, וזכתה לביקוש משמעותי מצד משקיעים בינלאומיים. על פי הודעת משרד האוצר, היקף הביקושים הכולל עמד על יותר מ-23 מיליארד דולר – פי 4.6 מהסכום שהונפק בפועל.

בהנפקה השתתפו כ-300 משקיעים מ-30 מדינות שונות, בהם גופים מוסדיים מהגדולים בעולם, דוגמת קרנות פנסיה, חברות ביטוח וקרנות גידור. החתמים שליוו את העסקה היו גופים פיננסיים מהשורה הראשונה, בהם בנק אוף אמריקה, סיטי בנק, דויטשה בנק, גולדמן זאקס וג’יי פי מורגן.

ההנפקה הקודמת של ישראל הייתה בחודש מרץ 2024, אז גויס סכום שיא של 8 מיליארד דולר. המהלך הנוכחי, שבוצע לאחר סדרת פגישות של אגף החשב הכללי עם משקיעים באירופה ובארה”ב, נועד לנצל את השיפור בתנאי השוק שנוצר בעקבות ההכרזה על הפסקת האש בגבול הצפון וברצועת עזה.

במשרד האוצר הדגישו כי ההנפקה מהווה מהלך אסטרטגי שנועד לנצל את הירידה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל, מה שמאפשר לה לגייס הון בתנאים טובים יותר. העיתוי נבחר בקפידה מתוך הערכה שהריבית שתשלם ישראל לרוכשי אגרות החוב תהיה נמוכה משמעותית לעומת התקופה בה הלחימה הייתה בעיצומה.

החשב הכללי, יהלי רוטנברג, ציין כי “ההנפקה מצביעה על יציבותה הפיננסית של ישראל ועל האמון הגבוה של המשקיעים הגלובליים בכלכלה הישראלית, גם בתקופות של אתגרים ביטחוניים וכלכליים”.

סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון במשרד האוצר, גיל כהן, הוסיף כי “מדינת ישראל הצליחה, למרות התקופה המאתגרת, לבצע מהלך משמעותי למימון פעילותה. ההנפקה מהווה נדבך חשוב באסטרטגיית ניהול החוב הממשלתי, ומסייעת בהרחבת בסיס המשקיעים והגיוון במקורות המימון”.

במשרד האוצר ימשיכו לעקוב אחר מגמות הריבית בשווקים הגלובליים, מתוך מטרה לבצע הנפקות נוספות בתנאים נוחים ככל שניתן. בישראל מעריכים כי ההיענות הגבוהה בהנפקה האחרונה היא אינדיקציה חיובית להמשך האמון של המשקיעים הבינלאומיים בכלכלה המקומית, גם לנוכח האתגרים הפוליטיים והביטחוניים.

הצלחת ההנפקה הנוכחית מסמנת יציבות כלכלית ומוכנות של ישראל להמשיך ולגייס הון בתנאים אטרקטיביים, תוך חיזוק מעמדה כיעד השקעה מבוקש בשוקי ההון הבינלאומיים.

Scroll to Top