רחובות סעודיה. צילום: pixabay
רחובות סעודיה. צילום: pixabay

הסכמי אברהם: האם בקרוב נטייל ברחובות סעודיה עם דרכון ישראלי?

צה״ל כותש בשעות האחרונות איזורים נרחבים ברצועת עזה, ובמקביל נבחנת אפשרות להסכם עם חמאס, לשחרור החטופים, ולשיתוף סעודיה בשלטון שיחליף את הארגון ברצועת עזה

בעוד צה״ל נערך להחריף את הפעילות העצימה בעזה במטרה לשבור את חמאס, נמשכים במקביל מאמצים דיפלומטיים בין ישראל, ארצות הברית ומדינות מתווכות במטרה לקדם עסקת חטופים שתוביל גם לסיום כולל של המלחמה.

במסגרת זו, מתקיים בימים האחרונים תיאום הדוק בין לשכותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה״ב דונלד טראמפ.

על פי הדיווחים, במקביל ללחץ הצבאי, פועלות ישראל וארה״ב לקדם פריצת דרך מדינית שתכלול את הרחבת הסכמי אברהם למדינות נוספות ובראשן ערב הסעודית. התנאי המרכזי שהציבה ריאד הוא התחייבות ישראלית לאופק מדיני עבור הפלסטינים.

בן סלמן עם ראש ממשלת בריטניה. צילום: Simon Walker / No 10 Downing Street
בן סלמן עם ראש ממשלת בריטניה. צילום: Simon Walker / No 10 Downing Street

לפי גורמים מדיניים, אחת האפשרויות הנבחנות היא הצהרה ישראלית כללית על תהליך שיוביל בעתיד להסדר מדיני. עם זאת, אפשרות זו נתקלה בהתנגדות מצד גורמים במפלגות הימין והליכוד. לחלופין, נבחנת אפשרות של שיתוף סעודיה בשלטון שיחליף את חמאס בעזה, כך שתוכל להציג זאת כתרומה ישירה שלה לפתרון הפלסטיני, מבלי להיכנס להתחייבויות מדיניות ישירות.

בדיונים פנימיים שהתקיימו לאחרונה, ציין נתניהו כי ״ייתכן שבעזה יקום שלטון ערבי״, בהתייחסות לאפשרות לשילוב סעודיה או מדינות נוספות בניהול הרצועה לאחר חמאס.

במקביל, צה״ל מתכוון להפעיל מנגנון חדש כחלק מתכנית ״מרכבות גדעון״, הכולל ניתוק שליטת חמאס באספקת המזון לתושבים, באמצעות מנגנון סינון הומניטרי בפיקוח הקרן הבינלאומית GHF.

דגל ערב הסעודית. צילום: pixabay
דגל ערב הסעודית. צילום: pixabay

בנוסף למאמצים מול סעודיה, נמשכים מגעים שקטים בין ישראל לסוריה. ראש המל״ל צחי הנגבי אישר את קיום המגעים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לפי ההערכות, אם המשבר בעזה לא ייפתר בטווח הקצר, פריצת הדרך מול סוריה עשויה להתרחש קודם.

שיחת פסגה בין טראמפ לנתניהו צפויה להתקיים בשבועות הקרובים, כאשר נכון לעכשיו נבחן מועד לקיומה לקראת סוף יולי.

ולמי שלא זוכר. הסכמי אברהם הם יוזמה דיפלומטית רחבת היקף שנחתמה לראשונה בספטמבר 2020 בין ישראל, איחוד האמירויות ובחריין, בתיווך ממשל טראמפ. בהמשך הצטרפו גם סודאן ומרוקו, במסגרת תהליך שחתר לנרמול היחסים בין ישראל למדינות ערביות ללא תנאי מוקדם של פתרון הסוגיה הפלסטינית.

ההסכמים כוללים מרכיבים מדיניים, ביטחוניים, כלכליים וטכנולוגיים, ומאז חתימתם נרשמה האצה בקשרים בתחומי הסחר, התעופה, התיירות, ההשקעות, החדשנות והבריאות.

בעיני ישראל וארה״ב, ההסכמים מהווים שינוי גיאו-אסטרטגי במזרח התיכון, שמטרתו לבודד את איראן, לחזק את הגוש המתון באזור, ולבסס שיתופי פעולה חדשים בעידן שאחרי ״האביב הערבי״.

Scroll to Top