השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל
השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל

ישראל בוערת • בכירים באוצר מזהירים: נזקי השריפות סביב ירושלים עלולים לחצות את המיליארד שקל

השריפות הענקיות בהרי ירושלים ובפרוזדור גרמו לנזקים כבדים לתשתיות, יערות, כבישים ורכוש פרטי • בכירים באוצר ובמערכת הכלכלית מזהירים: ״המדינה תידרש לתקציב חירום״

בעוד הלהבות ממשיכות להשתולל ביערות הסובבים את ירושלים, במקביל לפעילות מסיבית של מטוסי כיבוי, מסוקים וכוחות שטח, במשרד האוצר כבר נערכים לקרב כלכלי מסוג אחר: שיקום הנזקים. לפי הערכות שמגיעות לידי ״שטריימל דוט קום״ – מדובר בנזק שעלול להגיע למאות מיליוני שקלים – ואף ליותר ממיליארד שקל, אם השריפות יתפשטו לאזורים נוספים או ימשיכו לבעור בימים הקרובים.

״מבחינת תקציב המדינה – זו תהיה מכה כפולה: גם הוצאות הכיבוי, גם שיקום התשתיות, וגם מענקים ופיצויים״, אומר בכיר באגף התקציבים. ״ולא משנה מה תהיה מסקנת חקירת השריפה – למדינה יהיה חלק משמעותי במימון״.

אחת השאלות המרכזיות שתכריע את זהות הגורמים המפצים היא שאלת מקור השריפה. אם יתברר שמדובר בהצתה מכוונת – למשל, על רקע לאומני – הנזק יוכר ככזה שחל עליו חוק מס רכוש. במקרה כזה, הקרן הממשלתית תשלם פיצויים לנפגעים לפי קריטריונים ברורים.

השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל
השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל

אבל גם אז יש סייגים: ״הקרן מפצה רק על נזקים ישירים, ובתוך תחומי יישובי ספר. כלומר, לא כל בית או רכב שיישרף יזכה אוטומטית לפיצוי״, מסביר הבכיר. ״בנוסף, חורש טבעי – גם אם נשרף כולו – לא תמיד מזכה בפיצוי, כי הוא נחשב ׳מתחדש׳ ואינו רכוש פרטי או חקלאי״.

במקרה שהשריפה תוגדר כתוצאה מרשלנות, מזג אוויר קיצוני או תקלה – האחריות לפיצוי תיפול על חברות הביטוח, ובלבד שהרכוש שנפגע היה מבוטח. גם אז, המדינה תיאלץ להיכנס לתמונה בכל הנוגע לרכוש ציבורי, יערות, כבישים, עמודי חשמל, גדרות, תאורה, קווי מים ועוד.

השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל
השריפה בהרי ירושלים. צילום: כבאות והצלה לישראל

מנתוני כיבוי והצלה שהגיעו לידי ״שטריימל דוט קום״ – עולה כי השריפות פגעו עד כה בעשרות קילומטרים רבועים של יער, אזורי מגורים ודרכי גישה. נזק נרחב נרשם בצפון פרוזדור ירושלים, סמוך למבשרת, אזור מוצא, עמינדב, שורש, שואבה ויער סטף.

בשלב זה מדובר בהערכות בלבד, אך גורמים מעריכים כי מאות כלי רכב ניזוקו מהאש, כבאיות וציוד כבאות נשרפו בשטח, עמודי חשמל קרסו, ושטחים חקלאיים עלו באש – כולל מטעים ופרדסים.

״בכל הקשור לשטחי חקלאות – כאן נכנסת לתמונה קרן קנט שהיא קרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות״, אומר גורם באוצר. ״אבל גם כאן יש גבולות – הקרן לא מכסה יערות, וגם לא את הנזקים הכלליים שנגרמים לעיריות או לרשויות המקומיות״.

השריפה בהרי ירושלים. צילום: קק״ל
השריפה בהרי ירושלים. צילום: קק״ל

הפיצוי על רכבים – תלוי ברמת הביטוח של הנהג. בעלי ביטוח מקיף יקבלו פיצוי מחברת הביטוח, אך מי שבחר להסתפק בביטוח חובה בלבד – ייאלץ להתמודד לבדו עם ההפסד. כך גם בעלי בתים או מחסנים שניזוקו.

לדברי בכיר לשעבר באוצר, שלקח חלק במנגנון הפיצויים אחרי השריפה בכרמל, גם בשריפות קודמות לקח זמן עד שנקבע מי מפצה – ולפעמים נדרש תיקון חקיקה מיוחד. ״לקח שבועות עד שהוגדרו הקריטריונים, וחודשים עד שהועברו תקציבים בפועל. המנגנון איטי, וגם כיום לא בטוח שהמדינה ערוכה למהירות תגובה״.

Scroll to Top