מנכ״ל OpenAI סם אלטמן חושף: ביטויי נימוס כמו ״תודה״ ו״בבקשה״ לצ׳אטבוטים גורמים לבזבוז של עשרות מיליוני דולרים בשנה
מנכ״ל OpenAI, סם אלטמן, חשף השבוע כי השיח המנומס שמנהלים משתמשים עם ChatGPT – הכולל ביטויים כמו ״תודה״ ו״בבקשה״ – גורם לעלויות חשמל עצומות שמסתכמות בעשרות מיליוני דולרים בשנה. הסיבה: גם המילים האדיבות ביותר מחייבות את המערכת לבצע חישובים נוספים, לעבד פלט, ולעיתים אף להפעיל שרתי ענק לשם ניסוח תגובה מורכבת שלא תורמת מידע – אלא רק תחושת נימוס.
במענה לציוץ בטוויטר (כיום X), שבו נשאל כמה עולה לארגון שיח אדיב מול בינה מלאכותית, ענה אלטמן: ״עשרות מיליוני דולרים שהושקעו היטב״. את דבריו חתם במשפט שנשמע ספק הומוריסטי, ספק אזהרה: ״אתה אף פעם לא יודע…״. – רמז, אולי, לעולם עתידי שבו לא כדאי להרגיז את הרובוטים.
מאחורי כל ״תודה״ מסתתרת פעולה מורכבת: מערכות בינה מלאכותית כמו GPT מבוססות על שרתים עוצמתיים במרכזי נתונים עתירי אנרגיה, שצורכים חשמל לא רק לעיבוד השיח, אלא גם לקירור ולתחזוקה. מחקרים מעריכים כי מערכות בינה מלאכותית צורכות כיום כ-2% מהחשמל בעולם – ונתון זה רק צפוי לעלות.
גם המשתמשים משלמים מחיר: מי שנמצא במסלול פרימיום משלם בפועל לפי כמות המילים (Tokens), כך שכל ״תודה״ מיותרת מקפיצה גם את עלות השימוש – בלי שום ערך מוסף אמיתי.
אבל למה בכלל אנחנו אומרים תודה לרובוט? – לפי סקר שנערך בארה”ב בסוף 2024, 67% מהאמריקאים נוהגים לדבר בנימוס לבינה מלאכותית – מתוכם, 55% ציינו שזה ״הדבר הנכון לעשות״, ו־12% הודו שהם עושים זאת ״ליתר ביטחון, אם הרובוטים יתמרדו בעתיד״.
ומה אומר ChatGPT על כל זה ״אני לא מרגיש, לא נעלב ולא זקוק לנימוס״, ענה הצ’אטבוט לשאלה בנושא. ״אבל אם זה עוזר לך להרגיש אנושי יותר – זה גם שווה משהו. רק אל תשכח: גם נימוס עולה חשמל״.