במרכז המשפט נגד מטא: תכתובות פנימיות של צוקרברג חושפות את החשש מאינסטגרם ואת ההחלטה לרכוש אותה ״לפני שתחסל את פייסבוק״ • ה-FTC דורשת לפרק את החברה מרכישות העבר
היום (שלישי) צפויה להימשך עדותו של מארק צוקרברג, מייסד ומנכ״ל מטא, במסגרת משפט ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה על ידי רשות הסחר הפדרלית (FTC). אתמול, עם פתיחת המשפט בוושינגטון, עלה צוקרברג לדוכן העדים והיה הראשון להעיד בתיק שעשוי לשנות את מבנה החברה שהקים מהיסוד.
בלב כתב התביעה עומדת הטענה שמטא – החברה האם של פייסבוק, אינסטגרם ו-ווטסאפ – פעלה בצורה מונופוליסטית, כשרכשה את אינסטגרם ו-ווטסאפ כדי לחסל תחרות פוטנציאלית ולשמר את שליטתה בתחום הרשתות החברתיות. ה-FTC דורשת מהשופט לפרק את החברה מהחברות שרכשה – ובכך לפרום את אחד המהלכים האסטרטגיים הגדולים של העשור האחרון בעולם הטכנולוגיה.
במהלך הדיון אתמול הציגה ה-FTC תכתובות פנימיות מ־2012 שהוגדרו כ״אקדח מעשן״, בין השאר, באימייל לצוותו כתב צוקרברג כי אינסטגרם ״מאוד מפחידה״ את פייסבוק, וכי החברה חייבת ״להתאפס על עצמה״ כדי להתמודד עם הצמיחה המהירה שלה. באימייל נוסף לשריל סנדברג, סמנכ”לית התפעול דאז, כתב: ״מסנג’ר לא מנצחת את ווטסאפ. אינסטגרם גדלה כל כך מהר שהיינו חייבים לקנות אותה״.
לטענת ה-FTC, תכתובות אלו מוכיחות כי מטרת הרכישות הייתה לחסל מתחרים במקום להתחרות בהם. התובע הראשי בתיק, דניאל מת’יסון, אמר בטיעוני הפתיחה: ״מטא החליטה שהתחרות קשה מדי, והעדיפה לקנות את היריבות״.
מטעם מטא, טען פרקליט החברה מארק האנסן כי מדובר בתביעה שגויה, המבוססת על הגדרת שוק צרה ומלאכותית. לדבריו, ה-FTC מתעלמת מפלטפורמות כמו טיקטוק, iMessage ויוטיוב, שגם הן מתחרות ישירות במטא. הוא אף הציג נתונים שלפיהם כאשר טיקטוק הושבתה זמנית בינואר, פייסבוק ואינסטגרם זינקו בשימוש. לדבריו, העובדות ״במלחמה עם התיאוריה של ה-FTC״.
במהלך עדותו ניסה צוקרברג להפחית מהמשמעות של תכתובות העבר. ״האם הייתה תחרות? כן. האם זו הייתה הסיבה העיקרית לרכישה? לא לזכרוני״, אמר. הוא הסביר את דבריו מ־2012 בכך שפייסבוק פיגרה בפיתוח כלי לשיתוף תמונות, ולכן הרכישה נועדה להאיץ את ההתפתחות בתחומים אלה.
עם זאת, התביעה הציגה מייל נוסף בו העלה צוקרברג אפשרות לרכוש את אינסטגרם מבלי להוסיף לה פיצ’רים – כלומר ״להקפיא״ אותה. צוקרברג ניסה להמעיט במשמעות הדברים והסביר: ״בפועל, השקענו בה המון אחרי שרכשנו אותה״.
המשפט מתנהל מול השופט הפדרלי ג’יימס בואסברג (62), שלדבריו מעולם לא השתמש בפייסבוק, אינסטגרם או ווטסאפ. במהלך העדות אף ביקש מצוקרברג להסביר לו מונחים בסיסיים מעולם הרשתות החברתיות.
אם יתקבלו טענות ה-FTC, מדובר יהיה באחת ההחלטות המשפטיות הדרמטיות ביותר בתולדות ההייטק – כזו שעשויה לפרק את מטא ולהציב גבולות מחודשים לתחום הרכישות בענף.
עדותו של צוקרברג צפויה להמשיך היום. ההכרעה, לעומת זאת, עשויה לקחת עוד חודשים – אך התוצאה תשפיע על עתיד הרשתות החברתיות כפי שאנו מכירים אותן.