למרות הלחצים להוריד את הריבית, בבנק ישראל שומרים על זהירות בשל אינפלציה גבוהה וחוסר יציבות ביטחונית; הבורסה פתחה בירידות חדות אך נרגעה בהמשך, והשקל נחלש מול המטבעות הזרים
בנק ישראל השאיר היום (שני) את הריבית ללא שינוי – 4.5%, שהם 6% ריבית פריים – בעוד הבורסה בתל אביב פתחה את שבוע המסחר בירידות חדות של עד 3%, שהתמתנו בהמשך היום. גם השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים, אך התאושש חלקית לקראת קביעת השערים היציגים.
ההחלטה של הוועדה המוניטארית להותיר את הריבית על כנה התקבלה, בפעם העשירית ברציפות, על רקע שיעור אינפלציה גבוה יחסית (3.4%) והסלמה ביטחונית ממושכת. בבנק ישראל ממשיכים לנקוט קו זהיר במיוחד, למרות הערכות מוקדמות בשוק כי ייתכן מהלך הפחתת ריבית בעקבות מגמות עולמיות דומות.
לצד החלטת הריבית, פרסם הבנק תחזית כלכלית מעודכנת לרבעונים הקרובים: האינפלציה צפויה לרדת לרמה של 2.5% עד תחילת 2026, והריבית תרד במקביל לרמה של 4%. תחזית הצמיחה עודכנה כלפי מטה – 3.5% בשנת 2025 לעומת תחזית קודמת של 4%.
הנגיד פרופ׳ אמיר ירון הבהיר במסיבת עיתונאים כי תנודתיות הביטחונית וחוסר הוודאות הכלכלית לא מאפשרים בשלב זה הפחתת ריבית, אך הוסיף: ״אם נראה ירידה באינפלציה ובאי הוודאות – נוכל לפעול מהר יותר. אנחנו מקווים לשתי הפחתות ריבית בשנה הקרובה״.
ירון גם התייחס להשפעת מלחמת הסחר העולמית ומדיניות המכסים החדשה שהובילה ארה״ב – והעריך כי הנזק לישראל יהיה מתון ביחס למדינות אחרות. הגירעון הממשלתי צפוי לעמוד על 4.2% מהתוצר ב-2025 ולרדת ל־2.9% ב-2026, בין היתר בזכות הכנסות צפויות מהשלמת עסקת Wiz עם גוגל.
מדדי ת”א 35 ות”א 125 צנחו קודם לכן בשעות הבוקר בכ-3% – ירידות שנבעו בין השאר מההמתנה להחלטת הריבית ומהחשש מהסלמה ביטחונית בגזרה הדרומית. עם זאת, ככל שחלף היום, המשקיעים הפגינו איפוק, והירידות התמתנו: ת”א 35 סיים בירידה של 0.8% ות”א 125 ירד ב-0.7%.
בשוק המט”ח נרשמה תנודתיות חריגה: השקל נחלש בכ-2% מול הדולר והאירו, אך התאושש לקראת קביעת השערים היציגים – הדולר נסגר על 3.77 ש”ח והאירו על 4.13 ש”ח. השוק המקומי, כך נראה, ממתין לאות ברור מהחזית הביטחונית והמדינית – ורק אז יחזור ליציבות יחסית.