כספומט. צילום: pixabay
כספומט. צילום: pixabay

הצעה: מיסים של 3 מיליארד שקל על הבנקים

חברי הכנסת צפויים לאשר הערב (שני) בקריאה ראשונה את תקציב המדינה לשנת 2025 ואת חוק ההסדרים, הכולל תיקוני חקיקה שמטרתם ליישם את המדיניות הכלכלית של הממשלה. אחד הסעיפים המרכזיים שנידונים בוועדת הכספים מתמקד במיסוי מיוחד על הבנקים, לנוכח רווחיהם הגבוהים בשנה האחרונה.

לפי המתווה הנוכחי, סוכם בין הבנקים לאוצר על מס חד-פעמי בסך 2.5 מיליארד שקלים, שיחול על השנים 2024 ו-2025 בלבד. אולם כעת, על רקע המשבר הכלכלי והגזרות החדשות על הציבור, ההסתדרות הלאומית מציעה להטיל היטל נוסף בסך 3 מיליארד שקלים על הבנקים, במטרה לצמצם את הנטל הכלכלי על מעמד הביניים.

במכתב שנשלח לחברי ועדת הכספים טוענת ההסתדרות הלאומית כי רווחי הבנקים הגיעו לשיא היסטורי. לפי הדוח השנתי של בנק ישראל לשנת 2023, הרווח הנקי של הבנקים עמד על 11.3 מיליארד שקלים, מתוך רווח כולל של 46.1 מיליארד שקלים. בשנת 2024, הרווחים צפויים לזנק לכ-30 מיליארד שקלים.

במסמך נכתב כי רווחי השיא הללו נובעים בעיקר מגלגול עליית הריבית על האשראי שלקח הציבור, בעוד שהתשואה על הפיקדונות נותרה נמוכה. “הרווחים הללו, שהופכים את הציבור לשותף עיקרי במימון הבנקים, מחייבים הטלת היטל נוסף שיקוזז מהגזרות הכלכליות המוטלות על הציבור”, טוענים בהסתדרות הלאומית.

תקציב 2025 וחוק ההסדרים הנלווה אליו כוללים מספר צעדים כלכליים שנועדו לאזן את הגירעון התקציבי, אך מעוררים ביקורת קשה בשל הפגיעה הצפויה במעמד הביניים. בין הגזרות המרכזיות שירדו מהפרק ניתן למנות את הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי, דחיית העלאת שכר המינימום ופגיעה בקרנות ההשתלמות. עם זאת, נותרו סעיפים אחרים אשר מגדילים את ההוצאות של הציבור מצד אחד, ומצמצמים את ההכנסות מהצד השני.

הבנקים צפויים להתנגד נחרצות לכל מהלך נוסף להטלת היטל מיוחד. רק באוקטובר האחרון שלח איתן מדמון, מנכ”ל איגוד הבנקים, מכתב חריף לשר האוצר בצלאל סמוטריץ’, בו הביע התנגדות להקמת צוות בין-משרדי לבחינת מיסוי נוסף על הבנקים. במכתבו טען מדמון כי המהלך מהווה “הפרה בוטה של הסיכומים עם הבנקים” וכי הוא מערער את היציבות הכלכלית והמסחרית במשק.

לדבריו, פגיעה כזו תערער את יכולת הממשלה להגיע להסכמות מאוזנות עם המגזר העסקי בעתיד.

ההצעה של ההסתדרות הלאומית להטיל היטל נוסף על הבנקים בסך 3 מיליארד שקלים מהווה ניסיון נוסף לצמצם את ההשפעות השליליות של התקציב והגזרות על הציבור הרחב. כעת, נותר לראות כיצד יגיבו חברי ועדת הכספים להצעה זו, כאשר דיוני התקציב צפויים להימשך עד לאישורו הסופי בקריאה שנייה ושלישית.

תגובת הבנקים והאוצר צפויה להתקבל בהמשך השבוע.

Scroll to Top