בעקבות השינויים הדרמטיים בזירה הביטחונית באזור, משרד האוצר נעמד על רגליו האחוריות ומתנגד נחרצות לדרישת מערכת הביטחון להוסיף 20 מיליארד ש”ח לתקציב הביטחון לשנת 2025. לטענת בכירים במשרד, הסיכון המיידי לביטחון המדינה פחת משמעותית, ולכן אין צורך בהגדלת התקציב מעבר לסכומים שכבר אושרו.
גורמים בכירים במשרד האוצר טוענים כי ההתפתחויות הביטחוניות האחרונות, כולל הסדרים בגבולות עזה ולבנון והרס יכולות הצבא הסורי, מפחיתים את הצורך בתוספות תקציביות.
לדברי אחד הבכירים, “הסיכון המיידי בגבול עזה חוסל כמעט לחלוטין, והפגיעה במנהיגות חיזבאללה ובדרכי אספקת הנשק לארגון דרך סוריה מביאה לצמצום דרסטי של הסיכון בגבול הצפון”.
בנוגע לסוריה, הוסיף הגורם: “הרס מוחלט של הצבא הסורי, שהיה בעבר הצבא המאורגן והמאיים ביותר בגבולות ישראל, מאפשר לצמצם את ההוצאות הביטחוניות בגזרה הצפונית.”
תקציב הביטחון לשנת 2025 כבר נקבע על סך 117 מיליארד ש”ח, בתוספת 25 מיליארד ש”ח מסיוע אמריקאי. מדובר בגידול משמעותי בתקציב לעומת שנים קודמות, אך מערכת הביטחון טוענת כי הוא אינו מספק את הצרכים הנדרשים לאור האתגרים האסטרטגיים המתמשכים.
עם זאת, באוצר טוענים כי הצבא יצטרך להסתפק בסכומים אלו. “לא נסכים לתוספות נוספות,” אמר גורם בכיר. “במקום זאת, המיליארדים שיתפנו בשל השינויים הביטחוניים ינותבו להשקעה בתחומים חיוניים כמו חינוך, בריאות ורווחה.”
חרף התנגדות האוצר, בוועדת נגל, העוסקת בניתוח צרכי הביטחון של ישראל, יש רבים התומכים בתוספת התקציב של 20 מיליארד ש”ח. לדבריהם, הצרכים הביטחוניים המתחדשים מחייבים את הממשלה לאשר את הסכום הנוסף.
עם זאת, במשרד האוצר נשמעים קולות חד משמעיים המזהירים מפני פגיעה משמעותית בתקציבים החברתיים אם תאושר התוספת.