איראן. צילום: pixabay
איראן. צילום: pixabay

הקריסה הכלכלית באיראן מחריפה: סנקציות, מחאות ומחסור חמור באנרגיה

המשבר הכלכלי באיראן מחריף: מחאות, קריסת המטבע ולחץ מדיני • העולם מחכה לטראמפ ולבנתיים אזרחי איראן רעבים ללחם

איראן נמצאת בעיצומו של אחד המשברים הכלכליים החמורים בתולדותיה. שילוב קטלני של סנקציות כבדות, משבר אנרגיה עמוק ואי ודאות מדינית – דוחפים את המדינה אל סף קריסה. לנוכח חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן בעוד שבועיים והצהרותיו על כוונתו לחדש את מדיניות “הלחץ המקסימלי” על טהראן, ההנהגה האיראנית מאותתת על נכונות להיכנס למו”מ מחודש בנוגע להסכם הגרעין – אך מסרבת לוותר על עמדותיה המרכזיות.

הכלכלה האיראנית ממשיכה לצלול לשפל חדש. המטבע המקומי, הריאל, ממשיך להיחלש וצנח לרמה של יותר מ-820 אלף ריאל לדולר אמריקני, ירידה של 40% מתחילת 2024 בלבד. לפי נתוני הבנק העולמי, התוצר המקומי הגולמי לנפש באיראן צנח ב-45% מאז 2012 – ועומד כיום על כ-4,465 דולר בלבד.

סבב הסנקציות הנוכחי, יחד עם ניהול כושל ושחיתות מערכתית, הוביל לשיבושים חמורים בכל תחומי החיים באיראן. שיבושי חשמל תכופים, חלקם יזומים, גורמים לסגירת משרדי ממשלה ומוסדות חינוך, בעוד בתי הזיקוק והמפעלים בתעשיית הנפט – הלב הכלכלי של טהראן – פועלים בתפוקה מינימלית.

השפעות המשבר מתרגמות לזעם גובר בקרב האזרחים. בשבוע שעבר התקיימה הפגנה יוצאת דופן בבזאר הגדול של טהראן, שם סוחרים מחו נגד עליות המחירים וקריסת המטבע המקומי. ברשתות החברתיות הופצו קריאות נוספות להצטרף למחאות, תחת הסיסמה: “אל תפחדו, התקרבו.”

לצד זאת, מחאת עובדים התרחבה גם למגזר האנרגיה, עם שביתות בבתי הזיקוק בעיר אבדאן בעקבות עיכוב ממושך בתשלום המשכורות. מקור בכיר בתעשיית הנפט האיראנית הזהיר כי אם המצב לא ישתפר, איראן עלולה לאבד את יכולתה לייצא נפט בקנה מידה משמעותי.

משבר האנרגיה באיראן, הנמשך כבר חודשים ארוכים, מחמיר את המשבר הכלכלי. דיווחים מהשבוע האחרון מצביעים על ירידה דרמטית בתפוקת המפעלים במדינה, עם כ-41% תפוקה בלבד בממוצע – בעיקר בשל הפסקות חשמל והיעדר אספקת גז סדירה.

בתעשיית המזון והחקלאות המצב קשה במיוחד: מחסור בחשמל פוגע במשאבות מים ובאספקת דשנים חיוניים, מה שמעמיד את ביטחון המזון במדינה בסיכון. בנוסף, מפעלי מלט רבים נאלצו להפסיק את פעילותם, והייצור המקומי בענף התרופות צומצם משמעותית.

ברקע המשבר החריף, טהראן מאותתת על נכונות לחדש את שיחות הגרעין עם המערב, אך בתנאים ברורים. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, הצהיר בסוף השבוע כי איראן “מוכנה לשוב לשולחן הדיונים, בתמורה להסרת הסנקציות באופן מיידי.” עם זאת, טהראן שומרת על קו נוקשה מול ישראל, ועראקצ’י הזהיר: “אנו ערוכים לחלוטין להדוף כל מתקפה ישראלית נוספת. צעד פזיז מצידה של ישראל יוביל למלחמה אזורית רחבה.”

פרשנים מעריכים כי הלחץ הכלכלי והמחאות הפנימיות מציבים את המשטר האיראני בפני צומת קריטי. בעוד שחלק מהגורמים מעריכים כי המשטר ייאלץ להתגמש ולהגיע להסכמות עם וושינגטון, אחרים מזהירים כי איראן עלולה דווקא להאיץ את פיתוח פרויקט הגרעין הצבאי – מתוך תפיסה כי עימות בלתי נמנע.

ההתנהלות מול ממשלו החדש של טראמפ, יחד עם ההתערערות הפנימית באיראן, עשויה לקבוע האם טהראן תבחר בדרך של דיפלומטיה או הסלמה. מה שברור הוא שהמשך המצב הנוכחי, הכולל קריסת התשתיות, משבר אנרגיה ומשבר כלכלי עמוק, אינו בר קיימא לטווח הארוך.

Scroll to Top