מאגר גז. צילום: grok
מאגר גז. צילום: grok

שנים של עיכובים: קפריסין אישרה את פיתוח מאגר הגז "אפרודיטה"

ממשלת קפריסין נתנה אור ירוק לפיתוח מאגר הגז "אפרודיטה", אחד הפרויקטים האנרגטיים המשמעותיים במזרח הים התיכון, לאחר עיכובים חוזרים ונשנים שנמשכו שנים. המאגר נמצא בבעלות משותפת של חברת האנרגיה הישראלית ניו מד אנרג'י (30%), לצד שברון (35%) ושל (35%). אישור זה מסמן שלב קריטי בדרך לפיתוח המאגר, שלפי ההערכות מכיל למעלה מ-100 BCM של גז טבעי – יותר משבע שנות צריכת גז ממוצעת של מדינת ישראל.

בהתאם לתוכנית המאושרת, תהליך הפיתוח יעבור לשלב התכנון ההנדסי המפורט (FEED), כאשר החלטת ההשקעה הסופית (FID) צפויה להתקבל ב-2027. אם ההחלטה תהיה חיובית, ההפקה עצמה תחל רק ב-2031. הפיתוח יכלול הקמה של אסדה צפה (FPSO), שתבצע את הפקת הגז באמצעות ארבע בארות ייעודיות, ומשם הגז יוזרם בצנרת תת-ימית ישירות אל מערכת הולכת הגז של מצרים.

למרות שהתוכנית לפיתוח המאגר אושרה כבר ב-2019, במשך שנים השותפות במאגר ניסו למצוא דרך להוזיל את עלויות הפיתוח. אחת ההצעות המרכזיות שעלו הייתה לנצל מתקנים יבשתיים קיימים במצרים במקום להקים אסדה ימית ייעודית, מהלך שהיה חוסך בעלויות הפקה משמעותיות. אולם, משרד האנרגיה הקפריסאי התנגד לרעיון זה בטענה שהוא מסבך את הפרויקט מבחינה טכנית.

באוגוסט 2023, שר האנרגיה של קפריסין הודיע כי הוא מתנגד לשינויים שהתבקשו על ידי השותפות. בהמשך, קבעה ממשלת קפריסין אולטימטום – השותפות נדרשו להגיש מחדש תוכנית מעודכנת בתוך שלושה חודשים או להסתכן בביטול הרישיון. לאחר שינויים והתאמות, התוכנית אושרה, וכעת הדרך לפיתוח המאגר נפתחה מחדש.

מאגר "אפרודיטה" ממוקם באזור הכלכלי הבלעדי (EEZ) של קפריסין, אך כ-2%-10% מהמאגר חודרים לשטח המים הכלכליים של ישראל. במקרה כזה, לפי כללי המשחק הבינלאומיים, המדינה שבשטחה נמצא רוב המאגר היא זו שמובילה את פיתוחו, תוך חלוקת הכנסות עם המדינה השכנה.

ישראל וקפריסין ניהלו מגעים בנושא בעבר, והמדינות צפויות להגיע להסכם שיסדיר את נושא חלוקת ההכנסות מהמאגרים. הסכם כזה כבר נחתם במקרה של מאגרי גז אחרים במזרח הים התיכון, כמו ההסכם בין ישראל ומצרים בנושא אספקת גז טבעי.

הפיתוח של מאגר אפרודיטה מתווסף לשורה של פרויקטים בתחום הגז הטבעי באזור מזרח הים התיכון. מאגרי הגז שהתגלו באזור הפכו את המדינות המעורבות – ישראל, קפריסין, מצרים ויוון – לשחקניות משמעותיות בשוק האנרגיה האזורי.

מצרים, שמחזיקה תשתיות קיימות לייצוא גז טבעי נוזלי (LNG) לאירופה, הופכת להיות שחקן מרכזי בהובלת הגז הטבעי מהאזור לשוקי היצוא. מאגר אפרודיטה משתלב במגמה זו, וצפוי לחזק את מעמדה של קפריסין כמקור אנרגיה אזורי.

למרות האופטימיות, המשקיעים יעקבו מקרוב אחרי התקדמות הפרויקט, שכן מדובר בהשקעה רחבת היקף המוערכת בכ-4 מיליארד דולר. ההצלחה של המאגר עשויה להשפיע משמעותית על שוק האנרגיה האזורי, על כלכלה של קפריסין וגם על יחסי המסחר בין המדינות באזור.

Scroll to Top