רכבים למכירה. צילום: pixabay
רכבים למכירה. צילום: pixabay

הפייק של תעשיית הרכב נחשף: איזה רכב הכי נמכר בישראל?

דו״ח איגוד יבואני הרכב למחצית 2025 מצביע על עלייה מתונה במסירות, אך יותר מ-10% מהמכוניות נרשמו על שם היבואנים עצמם. הנחות חריגות של עד 30% על רכבים סיניים, ומלאים עצומים של רכבי ״0 ק״מ״ מציפים את המגרשים. שוק הרכב החשמלי בירידה חדה

דו”ח המסירות למחצית הראשונה של שנת 2025 שפורסם היום (רביעי) על ידי איגוד יבואני הרכב, משרטט תמונה מורכבת של שוק הרכב הישראלי. בעוד הנתונים הרשמיים מצביעים על עלייה של 3% במסירות, מ-155,181 רכבים בתקופה המקבילה אשתקד ל-159,566, בדיקה מעמיקה של המספרים חושפת כי חלק ניכר מהן אינן משקפות רכישה צרכנית אמיתית, אלא רישומים פנימיים והעברות לסוחרים.

מהדו״ח שפורסם ב׳כלכליסט׳ עולה כי למעלה מ-10% מהמכוניות נמסרו ברישום עצמי, כלומר על שם חברות היבוא, עובדיהן או גורמים קשורים, ולא ללקוחות פרטיים. בנוסף, יבואנים הציפו את המגרשים במכוניות שנרכשו על ידי סוחרים, במיוחד דגמים סיניים, תוך הענקת הנחות קיצוניות של עד 30%.

רכבים למכירה. צילום: pixabay
רכבים למכירה. צילום: pixabay

הפעימה הזו בדפוסי המסירה יוצרת עיוות מהותי בין נתוני המסירה בפועל לבין רמת הביקוש האמיתית וגורמת לנתוני ״פייק״ להתגבש כביכול לנתוני אמת. מסירות רבות מתרכזות בסוף החודש, תופעה המאפיינת מכירות לציי רכב או גורמי סחר. בולט במיוחד חודש יוני, בו ניתן לייחס זאת ללחימה בדרום, אך לאורך יתר חודשי השנה מדובר בדפוס קבוע.

יונדאי ממשיכה להוביל את השוק עם 20,063 מסירות, תוך הסתמכות על שילוב של הנחות עומק ומכירת דגמים סיניים מבית ג’אקו, שייבואם נעשה דרך החברה. טויוטה נצמדת אליה עם 19,980 מסירות, כאשר לפי מקורות בתעשייה, חלק ניכר מהמכירות מתבצע לצרכנים פרטיים ובמחירים מתונים. קיה, לעומתן, רשמה ירידה ניכרת ל-13,543 מסירות, בין היתר בשל עליית מחירים של דגמים פופולריים כמו הפיקנטו.

סקודה ניצבת במקום הרביעי עם 11,955 מסירות, הנובעות בעיקר ממבצעי ציים. במקום החמישי והשישי ממוקמות צ’רי וג’אקו, שתיהן מייצור של קונצרן צ’רי הסיני, עם 10,925 ו-8,459 מסירות בהתאמה. איחוד נתוניהן מציב את הקונצרן במקום השלישי בשוק, כשגם במקרה זה הדגש הוא על הנחות משמעותיות ומכירות לסוחרים.

לאחר שבשנה שעברה רכבים חשמליים תפסו רבע מהשוק, כעת שיעורם ירד ל-16.4% בלבד – 26,159 מסירות. BYD, שהובילה את הסגמנט בעבר, רשמה במחצית הראשונה של השנה 5,577 מסירות בלבד (חלקן פלאג אין). אקספנג, מותג חדש יחסית, כמעט משתווה לה עם 4,073 מסירות.

מותגים נוספים מתקשים לחדור לשוק: דונגפנג עם 809 מסירות בלבד, מקסוס עם 604, דיפאל 487, הונגצ’י 397, JAC עם 277, ופורצ’ינג עם 207 מסירות בלבד. חלק מהיבואנים אף אוגרים רכבים בלתי משווקים באולמות תצוגה ומחסנים ברחבי הארץ.

בחלוקה לפי מדינות ייצור, סין מובילה בפער עם 45,803 רכבים, אחריה דרום קוריאה עם 31,155 ויפן עם 24,962. אך מאחורי המספרים יש לעיתים עיוות, הייצור הפיזי לא תמיד תואם את המותג או את מיקומה של ההנהלה. כך למשל קיה נחשבת כמותג קוריאני אך מייצרת באירופה, בעוד יצרנים סיניים מייצרים אך ורק בסין.

מה צופן הרבעון הבא?

היבואנים צפויים להתמודד עם אתגרי מלאי גוברים. אלפי מכוניות חשמליות שיובאו לישראל בדצמבר האחרון, רגע לפני עליית מס הקנייה, מתקרבות לשנת ייצור. המשמעות: חייבים למכור אותן, בכל מחיר. לכן, נתוני המסירות הצפויים לקראת סוף השנה עלולים לשקף שוב את אותה תופעה: רישומים מלאכותיים, מכירות פנימיות, והנחות ענק, אך לא בהכרח קונים אמיתיים.

Scroll to Top