פרס של כ-84 אלף דולר, יוענק למי שיפרוץ מפתח הצפנה של ביטקוין בעזרת מחשב קוונטי עד אפריל 2026, במסגרת תחרות שיזמה חברת Project Eleven
חברת המחקר הקוונטי Project Eleven הכריזה השבוע על תחרות עולמית חדשה: פרס של מטבע ביטקוין אחד, בשווי כ-84,000 דולר, יוענק למי שיצליח לפרוץ את מפתח הביטקוין הארוך ביותר בעזרת מחשב קוונטי – עד אפריל 2026.
המשימה: להריץ את אלגוריתם שור (Shor’s Algorithm) על מחשב קוונטי, ולפצח את כמות הביטים הגדולה ביותר האפשרית מתוך מפתח הצפנת ECC – המנגנון שמאבטח את כתובות הביטקוין. בניגוד לאתגרי קריפטוגרפיה אחרים, כאן אין קיצורי דרך: המשתתפים נדרשים להשתמש אך ורק בכוח חישוב קוונטי, ללא שיטות היברידיות.
המטרה המוצהרת של ״פרס Q-Day״ היא לבדוק עד כמה דחוף וממשי האיום שמציב מחשוב קוונטי לרשת הביטקוין. לדברי החברה, למעלה מ-10 מיליון כתובות ביטקוין כבר חשפו את המפתחות הציבוריים שלהן – ויותר מ-6 מיליון מטבעות (בשווי מוערך של חצי טריליון דולר) עשויים להיות חשופים אם תתרחש פריצת דרך טכנולוגית.
Project Eleven הדגישה כי גם הצלחה חלקית תיחשב להישג: ״אפילו מפתח של שלושה ביטים יהיה בגדר מהפכה״, נכתב בהודעת החברה. עד כה, לא נרשמה הצלחה בפריצה של אף מפתח ECC פעיל, כך שהזוכה עשוי ״להיכנס להיסטוריה של עולם הקריפטוגרפיה״.
משתתפים יכולים להירשם כיחידים או כצוותים, ולהשתמש בפלטפורמות מחשוב קוונטי קיימות כמו Amazon Web Services ו-IBM. החברה מציינת כי דרושים כ-2,000 קיוביטים לוגיים (כולל תיקון שגיאות) כדי לפרוץ מפתח ECC בגודל מלא, אך כיום השבבים המובילים – Heron של IBM ו-Willow של גוגל – מגיעים ל-156 ו-105 קיוביטים בלבד.
למרות הפער, מומחים מזהירים כי מערכות קוונטיות חזקות מספיק עלולות להופיע כבר בעשור הקרוב. ״אנחנו לא יודעים עד כמה קרוב ‘יום הדין’ הקוונטי, ולכן חשוב לבדוק זאת כעת״, אמר אלכס פרודן, מנכ”ל Project Eleven.
ג’יימסון לופ, ממפתחי ביטקוין הוותיקים, סבור שהאיום אמנם לא מיידי, אך מצריך דיון. מנכ״ל Tether, פאולו ארדוינו, הביע ביטחון שהקהילה תדע ליישם כתובות עמידות למחשוב קוונטי לפני שממש יתפתח איום רציני.
התחרות תימשך עד 5 באפריל 2026. הזוכה, אם יהיה כזה, יקבל ביטקוין אחד – ואולי גם מקום קבוע בספרי ההיסטוריה של הטכנולוגיה.