גוגל. צילום: Pexels
גוגל. צילום: Pexels

בגלל איסוף מידע ללא רשות: גוגל תשלם 314 מיליון דולר למשתמשי אנדרואיד

חבר מושבעים בסן חוזה קבע כי גוגל פעלה בניגוד לדין כשאספה נתונים גם כאשר המכשירים היו במצב המתנה, ללא ידיעת המשתמשים ולשימושים מסחריים

בית המשפט המחוזי בסן חוזה, קליפורניה, פסק כי חברת גוגל, שבבעלות אלפבית, תשלם פיצויים בסך 314.6 מיליון דולר לכ-14 מיליון ממשתמשי אנדרואיד במדינה, לאחר שנמצא כי החברה אספה מידע ממכשירים גם כאשר אלו היו במצב לא פעיל וללא הסכמת המשתמשים. מדובר בסיומו של הליך משפטי שהחל בשנת 2019 במסגרת תובענה ייצוגית, אשר עסקה באיסוף נתונים על ידי גוגל שלא כדין.

בכתב התביעה נטען כי גוגל המשיכה להעביר מידע מהמכשירים גם כאשר הם היו במצב המתנה, תוך שימוש בחבילת הגלישה של המשתמשים וללא ידיעה או הסכמה מודעת. הנתונים שנאספו שימשו, לפי התובעים, לצרכים מסחריים של החברה, בהם פרסום ממוקד ושירותים נוספים, באופן שנטען כי יצר ״נטל בלתי נמנע״ על המשתמשים לטובת החברה.

מנגד, גוגל טענה כי כל פעילותה נעשתה בהתאם לתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות, אשר אושרו על ידי המשתמשים בעת הפעלת המכשיר. לפי החברה, הנתונים נאספו לצורך שיפור ביצועי המכשירים, הגנה עליהם ואבטחת השירותים. דובר החברה, חוסה קסטנדה, מסר בתגובה כי גוגל מתכוונת לערער על ההחלטה, וטען כי מדובר באי הבנה של השירותים החיוניים שמערכת אנדרואיד מספקת.

עורך הדין של התובעים, גלן סאמרס, בירך על פסק הדין וציין כי מדובר בהכרה בזכויות המשתמשים ובהגנה על פרטיותם. לדבריו, ״ההכרעה מעבירה מסר ברור לחברות טכנולוגיה בנוגע לאיסוף מידע ללא הסכמה״.

בנוסף לפסק הדין בקליפורניה, מתנהלת במקביל תביעה ייצוגית נוספת בבית משפט פדרלי בסן חוזה בשם משתמשי אנדרואיד מ-49 מדינות נוספות בארצות הברית. הדיונים בה צפויים להתחיל באפריל 2026.

הליך זה מצטרף לשורת צעדים רגולטוריים שננקטו נגד גוגל בשנים האחרונות במדינות שונות, על רקע טענות לניצול מעמדה בתחום מערכות ההפעלה והשירותים הדיגיטליים לצורך איסוף מידע אישי בהיקפים נרחבים, לעיתים ללא ידיעת המשתמשים. ההליכים עוסקים בין היתר בשימושים מסחריים בנתוני מיקום, הקלטות קוליות, ופעילות גלישה, לצרכי פרסום ומעקב.

גוגל מצידה טוענת כי היא מעניקה למשתמשים שליטה על הגדרות הפרטיות ומידע ברור על האופן שבו נאספים הנתונים, וכי האיסוף נדרש לתפעול תקין ולהתאמת השירותים לצרכים. עם זאת, סכום הפיצוי החריג שנפסק, והקביעה כי גוגל פעלה ללא הרשאה, עשויים לשמש תקדים משפטי משמעותי בתביעות דומות בעתיד.

Scroll to Top