218DEBBC-CF57-40F9-B1A1-F2A7F8B77604

משפיע על כ-600,000 איש: מהו שכר המינימום העדכני בישראל?

שכר המינימום בישראל עלה ל־6,247 ש”ח בחודש ול־34.32 ש”ח לשעה, במהלך שמשפיע על מאות אלפי עובדים. בעוד שהמהלך נתפס כברכה חברתית לקראת פסח, גורמים בענף הכלכלה מזהירים מפני השלכות על שוק התעסוקה, יוקר המחיה ועסקים קטנים

החל מה-1 באפריל 2025 ייכנס לתוקף עדכון שכר המינימום בישראל, לאחר ששר העבודה יואב בן צור חתם על הצו הממשלתי. על פי העדכון, שכר המינימום החודשי יעמוד על 6,247.67 ש”ח, והשכר השעתי יתעדכן ל-34.32 ש”ח.

מדובר במהלך רחב היקף שישפיע ישירות על מאות אלפי עובדים בישראל, בעיקר במקצועות השירות, התעשייה, התחבורה והעבודות הבלתי מקצועיות, שנמצאים לרוב בתחתית סולם ההשתכרות.

בן צור אמר עם החתימה כי ״ימים ספורים לפני חג הפסח, זו בשורה אדירה עבור מאות אלפי עובדים במשק אשר עמלים קשה לפרנסתם. אני קורא למעסיקים לשמור על החוק ולכבד את זכויות העובדים״.

העלאת שכר המינימום היא חלק מתהליך מתמשך שהחל בשנים האחרונות, מתוך רצון להתאים את רמת השכר לתנודות ביוקר המחיה ולשחיקת הערך הריאלי של המשכורת. מדובר בעדכון משמעותי – עלייה של כ-6.2 אחוזים לעומת השכר הקודם שעמד על 5,880 ש”ח לחודש. מאז 2017, אז עמד שכר המינימום על 5,300 ש”ח, נרשמה עלייה מצטברת של כמעט 18 אחוזים בשכר הבסיסי במשק.

לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, כ-600 אלף עובדים בישראל משתכרים כיום שכר מינימום, מתוכם רבים הם נשים, בני מיעוטים, עובדים צעירים ועובדי קבלן. עבורם, כל עלייה בשכר היא משמעותית ביותר ומסייעת להקטין את הפערים החברתיים ולהבטיח קיום בכבוד.

ואולם, לצד הברכות, יש גם ביקורת. גורמים בעולם התעשייה והעסקים מביעים חשש מההשפעות הכלכליות של העלאת שכר המינימום בתקופה של האטה יחסית במשק, אינפלציה גבוהה וירידה בצריכה הפרטית. יש המזהירים שההעלאה עלולה להוביל לצמצום משרות, פיטורי עובדים, העלאת מחירים או פגיעה ברווחיות של עסקים קטנים.

עו״ד ד”ר מיכאל שחר, מומחה לדיני עבודה ומרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב, אמר היום: ״אין חולק שהעובדים הזקוקים ביותר לשכר המינימום הם גם הרגישים ביותר לכל שינוי. אבל כשמדובר בהעלאה חדה בשכר שמוכתבת מלמעלה ללא ליווי תקציבי או מנגנוני סיוע לעסקים קטנים, מדובר בצעד שעלול להיראות חברתי כלפי חוץ – אך לפגוע בעקיפין באותם עובדים בדיוק, דרך צמצום היקף המשרה או גידול בעומס העבודה״.

במשרד העבודה אומרים כי המהלך מגובה בנתונים כלכליים ומתבצע בתיאום עם משרד האוצר, כחלק מתוכנית כוללת לצמצום פערים חברתיים. עם זאת, גם שם מודים כי אכיפת החוק כלפי מעסיקים שממשיכים לשלם פחות מהשכר המינימלי החוקי – עדיין מהווה אתגר.

כך או כך, ההעלאה הנוכחית צפויה להיות מורגשת מאוד במגזר הציבורי והפרטי כאחד, והיא מציבה רף חדש לדיון עתידי על רמת ההשתכרות בישראל, על רקע יוקר המחיה ההולך ומאמיר. בעיני תומכיה, מדובר בצעד מתבקש והכרחי. בעיני מבקריה, ייתכן שהיא נושאת תג מחיר כלכלי שהציבור כולו עוד יידרש לשלם.

Scroll to Top