Group 11 מדווחת על ירידה של כ-10% בשווי נכסי הקרן החמישית • שלוש שנות תשואות שליליות ברצף • המשקיעים לא שוכחים את מכירת האחזקות בפאפאיה גלובל בהנחה חדה בעקבות עימות פוליטי עם המנכ”לית
קרן ההון סיכון החמישית של Group 11, בניהולו של דובי פרנסס, צפויה לסיים את שנת 2024 עם ירידה של כ-10% בערך נכסיה – כך לפי נתונים שהועברו למשקיעים כשירים. מדובר בשנה שלישית ברציפות של תשואה שלילית, מאז שהקרן הושקה ב-2021 עם גיוס מהיר של 120 מיליון דולר תוך שלושה חודשים.
שווי נכסי הקרן ירד מ-243 מיליון דולר בשנת 2022 ל-184 מיליון דולר כיום. הירידה מתרחשת בתקופה שבה שוקי ההון האמריקאיים – ובמיוחד מדד S&P 500 – הציגו עליות עקביות ותשואות דו-ספרתיות.
אחת ההחלטות השנויות במחלוקת של פרנסס הייתה מכירת אחזקת Group 11 בחברת Papaya Global במחיר הנמוך בכ-90% מהערכת השווי האחרונה של החברה. המכירה התבצעה בשנת 2023, בעקבות עימות עם מנכ”לית החברה עינת גז, שהודיעה כי תעביר את כספי החברה לחו”ל כמחאה על הרפורמה המשפטית בישראל. פרנסס, שהביע הסתייגות מההחלטה של גז בטענה שהיא מעמיקה את הקרע בעם, בחר למכור את אחזקות הקרן לפי שווי של 444 מיליון דולר – לעומת 3.7 מיליארד דולר בסבב ההשקעה האחרון.
המהלך הוביל להפסד ניכר לקרן ולמשקיעים בה – בהם גופים מוסדיים כמו מגדל והראל – בעוד Papaya Global המשיכה להתרחב. הקרן נאלצה לסווג את המכירה כאקזיט, אך בשוק הפיננסי היא נתפסה כמהלך רגשני ולא כלכלי.
למרות שבתחום ההון סיכון מקובל להמתין שנים לאקזיטים משמעותיים, שלוש שנות ירידה ברציפות – ללא הצלחות בולטות – מעוררות סימני שאלה סביב האסטרטגיה של הקרן. ההתמקדות בפינטק, שוק תנודתי במיוחד, טרם הניבה תשואות משמעותיות.
פרנסס עצמו הצהיר בעבר כי שווי הקרן נותר יציב יחסית, אך הנתונים האחרונים מצביעים על שחיקה מהותית. Group 11 טרם פרסמה את הדו”ח השנתי המלא.