לשכת התעסוקה. צילום: ChatGPT
לשכת התעסוקה. צילום: ChatGPT

דו״ח שירות התעסוקה: ירידה בדורשי העבודה במגזר החרדי

שיעור החרדים והערבים מקרב דורשי העבודה ירד לעומת השנה שעברה, בעוד שבמגזר היהודי הלא-חרדי נרשמה עלייה • נתון השיא: מספר מקבלי הבטחת הכנסה – מהנמוכים בעשורים האחרונים

בעיצומם של דיוני תקציב, שוק העבודה בישראל ממשיך להפתיע – והפעם בעיקר בקרב המגזרים החרדי והערבי. לפי נתוני שירות התעסוקה לחודש מרץ, חלה ירידה במספר דורשי העבודה בקרב חרדים וערבים, בעוד שבקרב יהודים שאינם חרדים נרשמה עלייה במספר ובשיעור דורשי העבודה. זוהי אינדיקציה נוספת למגמה שנמשכת בחודשים האחרונים: היחלשות דווקא באשכולות ״החזקים״.

מהנתונים שפורסמו עולה כי 65.1% מדורשי העבודה בישראל הם יהודים לא חרדים, 28.1% ערבים ו-6.8% חרדים. בהשוואה למרץ 2023, טרם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מדובר בירידה של 3.8% בשיעור הערבים, ו-0.2% בשיעור החרדים. מנגד, שיעורם של היהודים הלא-חרדים עלה ב-3.9% – תוספת של עשרות אלפי דורשי עבודה למגזר שבעבר נחשב יציב יותר.

גם בהתפלגות לפי יישובים נרשמו פערים: אום אל פחם ורהט הובילו עם שיעור דורשי עבודה של 6.1% ו-5.9% בהתאמה, אך את העלייה החדה ביותר רשמה דווקא גבעתיים – עיר ״חזקה״ מבחינה כלכלית – עם עלייה של 7.6% במספר דורשי העבודה, סימן נוסף לכך שהפגיעה התעסוקתית מחלחלת גם למרכז.

במבט כללי, מרץ 2025 הסתיים עם 159.2 אלף דורשי עבודה – הנתון הנמוך ביותר מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023. עם זאת, הירידה נרשמה בעיקר בקרב עובדים במקצועות שאינם דורשים מיומנות גבוהה. לעומתם, דווקא במקצועות ״חזקים״ – הייטק, פיננסים, ניהול – נרשמה עלייה של 3.5% לעומת מרץ אשתקד.

הנתונים גם מראים כי שיעור דורשי העבודה שהשתכרו בעבר מעל 14 אלף שקל ברוטו עומד כיום על 27.1% – פי 1.8 בהשוואה לשנת 2019. מגמה דומה נרשמה גם בקרב מרוויחי שכר בינוני-גבוה (11–14 אלף שקל), שמספרם גבוה ב־51% מהנתון המקביל מלפני חמש שנים.

נתון מעודד נוסף הוא הירידה במספר תובעי קצבת הבטחת הכנסה, שעמד במרץ על 40.8 אלף בלבד – הנתון הנמוך ביותר בעשורים האחרונים. גם בקרב הנשים נמשכת מגמת הירידה, עם 86.2 אלף דורשות עבודה בלבד (ירידה של 500 לעומת פברואר).

פילוח הגילאים מצביע על יציבות יחסית: 27.2% מהפונים לשירות התעסוקה הם עד גיל 34, 41.8% בגילאי 35–54, ו־31% מעל גיל 55.

עו״ד עינבל משש, מנכ״לית שירות התעסוקה הגיבה לנתוני הדו״ח ואמרה כי ״חודשים ספורים מפרוץ המלחמה החל שוק העבודה להתאושש, ומספר דורשי העבודה ירד בעקביות. זו עדות לחוסנו של השוק הישראלי – אך לצדה ניכרת תופעה נוספת: היחלשות בקרב קבוצות שבעבר נחשבו חזקות. נוכחנו לכך בענף ההייטק, ואנחנו רואים המשך גם בערים חזקות במרכז. מדובר במגמה שדורשת תשומת לב״.

Scroll to Top