ארגון חמאס. צילום: מתוך סרטון תעמולה של הארגון
ארגון חמאס. צילום: מתוך סרטון תעמולה של הארגון

דיווח: לחמאס נגמר הכסף, הוא מתקשה לשלם משכורות

חמאס מתקשה לשלם שכר ללוחמיו ולעובדי ממשלו בעקבות הפסקת הכנסת הסחורות מרצועת עזה, חיסול בכירים האחראים על חלוקת המזומנים, ושיבוש מוחלט במנגנוני התשלום • בכירי הארגון מקבלים רק חצי משכורת, הלוחמים בקושי שורדים

דיווח שפורסם ב״וול סטריט ג’ורנל״ שופך אור על מצבו הכלכלי המתערער של ארגון חמאס, שהולך ומדרדר על רקע המצור המוחלט על רצועת עזה, חיסול בכירים מרכזיים, ומחסור בזרימת סחורות וכספים. לפי מקורות מודיעיניים שצוטטו בדיווח, הארגון מתקשה לשלם שכר לעובדיו ואף מגביל את המשכורות לבכיריו – תופעה שלא נראתה בעזה מזה שנים.

עד לאחרונה, אחד ממקורות המימון העיקריים של חמאס היה מכירת סחורות הומניטריות שהוזרמו לעזה מישראל דרך מסלולים מאושרים. סחורות אלו נמכרו בשוק השחור, וההכנסות מהן שימשו למימון משכורות ללוחמים, פקידים, ותשתיות פנים. אולם עם הפסקת הכנסת הסחורות על ידי ישראל במהלך החודש שעבר, זרימת המזומנים פסקה כמעט לחלוטין.

במקביל, בכירים בארגון האחראים על חלוקת הכספים חוסלו בתקיפות ממוקדות של צה״ל. לפי הדיווח, השילוב בין אובדן הפיקוד הארגוני לבין מצוקה כלכלית, הוביל ל״שיתוק מערכתי״ בכל הנוגע לתשלומים, דבר המשפיע גם על כוח האדם והמורל בשטח.

לדברי מקורות ערביים המצוטטים בכתבה, תשלומי המשכורת הושעו באופן חלקי או מלא לעובדי ממשל המזוהים עם חמאס. גם בכירים פוליטיים בארגון, שבעבר קיבלו משכורות קבועות, מקבלים כיום רק כמחצית מהסכום המובטח. לוחמים בשורות חמאס מקבלים, אם בכלל, בין 200 ל-300 דולר לחודש בלבד – סכום שבמונחים המקומיים נחשב נמוך בהרבה מהתמורה לסיכון חייהם.

״הבעיה איננה רק בהעדר מזומנים – אלא גם ביכולת לחלקם״, הסביר חוקר כלכלת עזה אייל עופר. לדבריו, אופן הפעולה של חמאס – הכולל שליחים עם מזומנים או נקודות חלוקה פיזיות – הפך לבלתי אפשרי כמעט, בשל הניטור ההדוק של צה״ל וכל פוטנציאל לתקיפה ממוקדת. ״שתי השיטות עלולות להפוך למטרות צבאיות״, הוא הזהיר.

מומן אל-נאטור, עורך דין פלסטיני ממחנה א-שאטי שבעזה ומבקר חריף של שלטון חמאס, הוסיף כי הארגון נכנס לתקופה קשה של חוסר תפקוד פיננסי. ״הם הסתמכו בעיקר על סיוע הומניטרי שהומר למזומן בשוק השחור – וכשזה נפסק, נפסק גם הדלק שמניע את המערכת״.

עד כה, חמאס לא הגיב לפניות ״וול סטריט ג’ורנל״ באשר למצוקתו הכלכלית. עם זאת, הסימנים לכך ניכרים בשטח: עיכובים בתשלום לעובדים, מחסור במזומנים, וקריאות גוברות בקרב תושבי הרצועה להפסיק את הלחימה.

Scroll to Top