החברה שפיתחה את ChatGPT גייסה 40 מיליארד דולר בהובלת סופטבנק היפנית, והפכה לאחת החברות הפרטיות בעלות השווי הגבוה בעולם • מאחורי הגיוס – עימותים פנימיים עם אילון מאסק, שדרש לרכוש את השליטה בחברה
OpenAI, החברה מאחורי מודל הבינה המלאכותית ChatGPT, הודיעה השבוע על השלמת סבב גיוס הון בהיקף של 40 מיליארד דולר – הסכום הגבוה ביותר אי פעם שגויס על ידי חברה פרטית. בעקבות הגיוס, זינק שווי החברה ל-300 מיליארד דולר, על פי הערכת שוק עדכנית. מדובר באבן דרך משמעותית נוספת במסע של OpenAI להפוך לשחקן המרכזי בעולם הבינה המלאכותית המסחרית.
מרבית הסכום – כ-30 מיליארד דולר – גויס מקבוצת סופטבנק היפנית, אשר הובילה את ההשקעה. יתרת הסכום גויסה ממשקיעים קיימים, ובהם גם מיקרוסופט, אחת המשקיעות המרכזיות בחברה. לדברי OpenAI, ההשקעה החדשה תאפשר לחברה להרחיב את תשתיות המחשוב, להעמיק את המחקר בתחום הבינה המלאכותית ולספק כלים מתקדמים יותר למאות מיליוני המשתמשים הפעילים של ChatGPT.
בהודעת החברה נכתב: "התמיכה של סופטבנק תאפשר לנו להמשיך ולפתח מערכת בינה מלאכותית כללית שתהיה לטובת האנושות, תחזק את עולם החינוך, המדע והיצירה ותהפוך ידע נגיש ומותאם אישית לכל אדם".
הגיוס המרשים מגיע על רקע עימות פומבי בין סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, לבין אילון מאסק, ממייסדי החברה. בפברואר האחרון דווח כי קבוצת משקיעים בראשות מאסק הציעה לרכוש את השליטה ב-OpenAI תמורת סכום חסר תקדים של 97.4 מיליארד דולר. ההצעה נדחתה, ומיד לאחר מכן הגיב אלטמן בציוץ לעגני, בו כתב: "לא תודה, אבל נשמח לרכוש את טוויטר תמורת 9.7 מיליארד דולר, אם אתה מעוניין". מאסק השיב בקצרה: "רמאי".
מאסק, שעזב את הנהלת OpenAI בשנת 2019, טען מאז כי החברה סטתה מייעודה המקורי כעמותה והפכה לחברה מסחרית לכל דבר. OpenAI מצידה דחתה את הטענות, פרסמה מסמכים לפיהם מאסק עצמו תמך בעבר במעבר למודל מסחרי, וטענה כי הגשת התביעה נובעת ממניעים עסקיים ולא מוסריים.
לצד הגיוס, נמשכת העלייה החדה בשימוש ב-ChatGPT, שזוכה לכחצי מיליארד משתמשים מדי שבוע. בשבועות האחרונים התפשט ברשתות החברתיות טרנד ויזואלי חדש: משתמשים יוצרים תמונות בסגנון אנימציה יפנית, בהשראת סרטי סטודיו ג'יבלי, באמצעות כלי גרפי חדש ששולב בצ'אטבוט. אלטמן, בהתייחסות הומוריסטית, פרסם ציוץ בו ביקש מהציבור "להרגיע קצת עם יצירת התמונות", כלשונו.
הפלטפורמה של OpenAI ממשיכה לעורר עניין ציבורי, רגולטורי וטכנולוגי, ומציבה אתגר משמעותי גם עבור חברות מתחרות וגם עבור ממשלות השוקלות כיצד לאזן בין חדשנות חסרת תקדים לבין פיקוח נדרש. הגיוס הנוכחי ממקם את OpenAI בין החברות החזקות והמשפיעות ביותר בתעשיית הטכנולוגיה הגלובלית – עוד לפני שהונפקה לציבור.