הנגיד הזהיר כי העובדים החרדים חשופים יותר להחלפה על ידי בינה מלאכותית • פער ההכנסה בינם לבין יהודים שאינם חרדים עומד על כ-70% • ״השתלבות בתעסוקה איכותית תצמצם את הפערים ותסייע לכלכלה כולה״
נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, נאם אתמול בפני בוגרי תוכנית ״קודקוד״ – יוזמה שמכשירה צעירים חרדים לתפקידים טכנולוגיים מתקדמים בצה״ל. במהלך נאומו, חשף הנגיד נתונים על השפעת הבינה המלאכותית בעיקר על המגזר החרדי.
ירון פתח את דבריו בהתייחסות למדד המחירים לצרכן שפורסם לאחרונה, שהצביע על ירידה בקצב האינפלציה ל-3.4%. ״למרות השיפור, האינפלציה עדיין חורגת מהיעד שלנו״, אמר. לדבריו, בבנק ישראל מעריכים כי הורדת הריבית תתאפשר רק בחלק השני של 2025, כשיתבהר כי מגבלות ההיצע במשק פוחתות.
בהמשך התייחס הנגיד למקומה של החברה החרדית בשוק התעסוקה ואמר כי ״הנתונים מראים כי עובדים חרדים נמצאים בסיכון גבוה יותר להיות מוחלפים על ידי טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית״, הוא הוסיף כי פערי ההכנסה בין עובדים חרדים לשאר האוכלוסייה עומדים כיום על כ-70 אחוזים, והסביר כי חלק ניכר מהפער נובע משיעור תעסוקה נמוך, שכר שעתי נמוך ומספר שעות עבודה מצומצם.
לדבריו, השילוב של חרדים במקצועות איכותיים ובעלי פריון גבוה הוא לא רק אינטרס אישי של כל עובד, אלא גם אינטרס כלכלי של המשק כולו. ״זה נכון ברמה האישית וזה קריטי ברמה הלאומית״, ציין.
ירון גם התייחס למבנה התקציב שאושר לאחרונה והזהיר כי אם המגמה התקציבית הנוכחית תימשך, ייתכן שב-2026 תידרש המדינה לבצע התאמות נוספות כדי לעמוד ביעדי החוב-תוצר. בכך למעשה הוא רמז כי ייתכן והפחתת מסים בשנה הבאה, כפי שהצהיר שר האוצר בצלאל סמוטריץ’, אינה צעד ישים בשלב זה.