רשות החדשנות הודיעה על אישור תוכניות מחקר ופיתוח בהיקף של כ-100 מיליון שקל לשלוש השנים הקרובות, שמטרתן לקדם את החדשנות הישראלית בתחומים אסטרטגיים בעלי פוטנציאל עולמי. בין הפרויקטים המרכזיים: פיתוח דלק סילוני ביולוגי בשיתוף חברת בואינג, לצד פיתוח טכנולוגיות מתקדמות לרשתות תקשורת חכמות המשלבות איכון, חישה ושידור בפתרון אחוד.
המהלך נועד לחזק את מעמדה של ישראל כמרכז עולמי לחדשנות ולבסס שיתופי פעולה בין התעשייה המקומית לאקדמיה, תוך שילוב חברות ישראליות מובילות יחד עם שחקניות גלובליות משמעותיות.
יו”ר רשות החדשנות, אלון סטופל, ציין כי ההשקעה בטכנולוגיות אלו נובעת מהרצון להפוך אתגרים גלובליים להזדמנויות כלכליות עבור התעשייה הישראלית. “ישראל חייבת להישאר בחזית החדשנות הבינלאומית. ההשקעות בתחומי הדלק הסילוני הביולוגי ובטכנולוגיות מתקדמות לרשתות תקשורת חכמות הן צעד משמעותי בכיוון הזה,” אמר סטופל.
אחד הפרויקטים המרכזיים שזכו למימון משמעותי הוא מאגד SAF – שיתוף פעולה בין חמש חברות תעשייה ישראליות ושש קבוצות מחקר אקדמיות, שמטרתו פיתוח דלק תעופתי ביולוגי ממקורות מתחדשים.
המאגד נועד להתמודד עם הדרישה ההולכת וגוברת לצמצום פליטות הפחמן בתעשיית התעופה, אשר אחראית לכ-2%-4% מסך פליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם שמקורן באנרגיה. איגוד התחבורה האווירית הבינלאומי (IATA) הציב יעד שאפתני להפחתת 50% מפליטות התעשייה עד שנת 2050, והפתרונות שיפותחו במסגרת המאגד הישראלי אמורים לסייע להשגת היעד.
המאגד יעסוק בפיתוח טכנולוגיות לייצור דלק תעופתי ממקורות מתחדשים כגון שמנים משומשים, פסולת אורגנית, שאריות מתעשיית העץ והנייר, פלסטיק ממוחזר ואף גז סינתטי. המטרה היא להציע חלופה כלכלית לדלק הסילוני המסורתי שתאפשר לתעשייה לעמוד ביעדי הפחתת הפליטות ולשמור על יתרון תחרותי.
בין השותפות בפרויקט ניתן למנות את בתי זיקוק לנפט בע”מ, בית זיקוק אשדוד, התעשייה האווירית, גאיה ביוטכנולוגיות בע”מ ו-אנזימוכר בע”מ. המחקר יתבצע בשיתוף פעולה עם חוקרים מובילים מאוניברסיטת בן-גוריון, הטכניון, בר-אילן והאוניברסיטה העברית, והליווי המקצועי יינתן על ידי חברת בואינג, אחת השחקניות המרכזיות בתחום התעופה העולמית.
פרויקט נוסף שאושר על ידי רשות החדשנות עוסק בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות לרשתות תקשורת חכמות, עם דגש על אינטגרציה של יכולות איכון, חישה ושידור תחת רשת אחודה. הטכנולוגיות שיפותחו במסגרת הפרויקט צפויות להניח את התשתית לדור הבא של רשתות תקשורת מאובטחות ויעילות יותר, שיספקו מענה לאתגרים בתחומי התחבורה החכמה, אבטחת מידע, תשתיות לאומיות ואפליקציות מתקדמות נוספות.
לפי רשות החדשנות, ההשקעות בפרויקטים אלה צפויות להניב יתרון משמעותי למשק הישראלי ולחזק את מעמדו של הענף הטכנולוגי המקומי בשווקים בינלאומיים. ההשתלבות של חברות ישראליות לצד תאגידים גלובליים בפרויקטים הללו תפתח אפשרויות חדשות למסחור הטכנולוגיות, הן בשוקי התעופה והן בתחום התקשורת החכמה.